Çevreci Bina Kendi Elektriğini Üretecek
Afyonkarahisar'da ısınma ihtiyacının termal enerjiyle sağlandığı Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında, kurulan güneş enerjisi sistemiyle elektrik ihtiyacı da çevreci yöntemlerle sağlanacak.
Afyonkarahisar'da ısınma ihtiyacının termal enerjiyle sağlandığı Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında, kurulan güneş enerjisi sistemiyle elektrik ihtiyacı da çevreci yöntemlerle sağlanacak.
Geçen Mayıs'ta, Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası çevreci yönüyle dikkati çekiyor. Isınma ihtiyacının kentteki termal kaynaklarla sağlandığı binada hava kirliliğinin önüne geçilirken, Afyon TSO yönetimi elektrik ihtiyacının karşılanması için de güneş enerjisi üretim tesisi kurdu. Hizmet binasının arka kısmındaki prefabrik yapının çatısına kurulan 400 kilovatlık enerji üretebilme kapasitesine sahip sistemde her biri 1.65 metrekare olan 1572 güneş paneli kullanıldı.
PROJE BEDELİ 1.3 MİLYON LİRA
Afyonkarahisar TSO binasının tamamen çevreci ve modern bir hizmet binası olarak tasarlandığını belirten Genel Sekreter Süleyman Uğur Ünsoy, bölge illerine örnek oluşturduklarını kaydetti. 2 bin 600 metrekarelik alanda kurulan güneş enerjisi sisteminin Türkiye'de bir ilk olacağını söyleyen Ünsoy şöyle dedi:
"Hizmet binamız gerek modern yapısı gerekse çevreci kültürüyle örnek bir bina. Güneş enerjisinden elektrik üreterek ihtiyaçlarımızı karşılamak için bir proje hazırladık. 1 milyon 340 bin lira olan proje bedelinin yüzde 50'si Zafer Kalkınma Ajansı'ndan alınan hibe krediyle karşılandı. Afyonkarahisar'ın güneş ışığı potansiyelinin yüksek olması ve yapılan yatırımın 3- 4 yılda telafi edilebilecek olması projeye başlamamızda önemli bir etken oldu."
Güneş enerjisi sisteminin henüz deneme aşamasında olduğunu kaydeden Ünsoy, çalışmaların tamamlanmasından sonra kendi elektriklerini üreterek, fazla enerjiyi de kent elektrik şebekesine aktaracaklarını anlattı. - Afyonkarahisar