Dağ Köyündeki Göçü Safran Tarımı Önleyecek
Bayramiç'te, Kazdağları'nın eteklerindeki dağ köyü Toluklar'da göçü önlemek için, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran ekimi yapıldı.
Fatih DALDAL/BAYRAMİÇ (Çanakkale), ( DHA) - ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerindeki dağ köyü Toluklar'da göçü önlemek için, ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran ekimi yapıldı.
Kazdağlarının geniş bir bitki florasına sahip olması ve safran yetiştirimine uygun olacağı düşüncesi ile Bayramiç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde Ziraat mühendisi Dilek Uydaş bir proje geliştirdi. Proje kapsamında Kazdağları'nın eteklerindeki 20 hane 70 nüfuslu dağ köyü olan Toluklar'da safran ekimi yapıldı. Bayramiç'e 30 kilometre uzaklıkta Kazdağları'nın eteklerinde bulunan Toluklar Köyü'nde 10 dönümlük alanda gerçekleştirilen safran ekimi sayesinde, çiftçi ailelerinin önemli bir gelir kaynağı elde edeceği belirtildi.
Bayramiç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Uydaş, köylüleri safran ekimi konusunda bilgilendirdi. Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erhan Karadağ ise, safran üretiminin başarılı olması halinde Toluklar Köyü halkının iyi bir gelire sahip olacağını belirtti. Karadağ, projenin asıl amacının toprak varlığı az kırsal arazilerdeki bulunan köylerden göçün durdurulması olduğunu ifade ederken, farklı alternatif bitkilerinde yetiştirilmeye başlanacağını kaydetti.
KÖYLÜLER MEMNUN
Üç bahçede deneme üretimine başlanan proje nedeniyle mutlu olduklarını ifade eden köylüler, topraklarında su olmaması nedeni ile tarım yapmakta zorlandıklarını belirtti. Köylülerden Zekai Eren, safranın köylerinde yetiştirilmeye başlanmasından memnun olduğunu kaydederek, kendileri için yeni bir gelir kapısı açıldığını söyledi.
1 gramı 5 Euro'dan iç ve dış piyasada alıcı bulan safran, ilaç, boya, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.