'Deli Bal' Öldürdü
'Deli bal' ismi verilen baldan fazla miktarda tüketen 73 yaşındaki adam hayatını kaybetti.
İzmir'de kanserden hayatını kaybeden gelinlerinin tedavisi için Karadeniz'den getirtilen, 'Deli bal' adıyla bilinen bal türünden fazla miktarda tüketen 73 yaşındaki Çetin Işık hayatını kaybederken, eşi 74 yaşındaki Nazik Işık hastenede tedaviye alındı.
Olay, Buca İlçesi 1118 Sokak 18 numarada meydana geldi. Balıkesir merkeze bağlı Davutlar Köyü'nde yaşayan Çetin Işık ile eşi Nazik Işık, gelinleri Nuran Işık'ın kanser tedavisi görmesi üzerine, yardım için bir süre önce İzmir'e geldi. Ancak Nuran Işık, tedaviye rağmen hayatını kaybetti. Bunun üzerine yaşlı çift, öğretmen oğulları Mustafa Işık'a destek olmak için evlatlarının yanında kalmaya karar verdi.
Yaşlı çift, geçen 28 Mart'ta gelinlerinin kanser tedavisi sırasında şifa bulması amacıyla Karadeniz'den getirtilen ve Mustafa Işık'ın kullanılmaması için kaldırdığı balı buldu. Alternatif tıpta kullanılan 'Deli bal'dan yiyen talihsiz çift, fenalaşınca Özel Baki Uzun Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedaviye alınan çiftten Çetin Işık, bugün hayatını kaybetti. Işık, toprağa verilmek üzere memleketi Balıkesir'in Davutlar Köyü'ne götürülürken, eşi Nazik Işık'ın tedavisinin sürdüğü belirtildi.
DELİ BAL ZEHİRLENMESİ
Arıların, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde doğal olarak yetişen 'dağ gülü' diye bilinen bitkinin nektarından ürettiği 'Deli bal' bir çay kaşığından fazla tüketildiğinde zehirlenmeye neden oluyor. Karadeniz bölgesinde bin 800 metre yükseklikteki ormanlık alanlarda yetişen, literatürdeki adı 'rhododendron pontica' olan ve halk arasında 'dağ gülü' olarak bilinen bitkinin pembe renkli çiçeklerini kullanarak bal yapan arıların ürettiği bal 'Deli bal' olarak adlandırılıyor. Alternatif tıpta 'deli bal' mide, bağırsak hastalıklarında, şeker hastalığında, hipertansiyon tedavisinde kullanılıyor. Zehir etkisini bal yendikten dakikalar sonra etkisini gösterebiliyor. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda düşüş, şuur kaybı ile kendini gösterip, ölümle sonuçlanabiliyor. Çocuklar ve yaşlılarda daha etkili olduğu biliniyor.