Diyarbakır - Lice'deki Patlamada Ölen Ceylan Önkol'un Adının Verildiği Park Açıldı
Kaymakamlık, Önkol'a İzin Verdi, Kürtçe İsmi Onaylamadı
KAYMAKAMLIK, ÖNKOL'A İZİN VERDİ, KÜRTÇE İSMİ ONAYLAMADI
DİYARBAKIR'ın Kayapınar Belediyesi tarafından yeni yaptırılan parklara verilen Kürtçe isimler Kaymakamlıkça onaylanmazken, sadece Lice İlçesi kırsalında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un adına izin verdi.
Diyarbakır merkez BDP'li Kayapınar Belediye Meclisi, ilçe sınırları içinde yaptırdığı 4 parktan birine Lice İlçesi kırsal kesiminde28 Eylül 2009'da patlamada 12 yaşında ölen Ceylan Önkol, diğer üç parka da Kürtçe, 'Rezan'(Yolbilen), 'Hevidar'(Umut) ve 'Delal'(Güzel) isimlerinin verilmesini kararlaştırdı. Kayapınar Kaymakamlığı, onaylanması için kendilerine gönderilen kararda sadece Ceylan Önkol'un adına izin verirken, Kürtçe isimleri onaylamadı.
Diclekent Semti'nde Ceylan Önkol'un adının verildiği park bugün BDP'li Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ile Ceylan Önkol'un ailesinin de katıldığı törenle açıldı. PKK'nın gizli sivil yapılanması kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) operasyonu kapsamında tutuklanan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'in de açılışa gönderdiği mesaj okundu.
Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, Kürtçe isimlerin kaymakamlık tarafından onaylanmamasına tepki gösterdi. Dağ, "Yetkililer, Kürtçe isimlerle uğraşacaklarına açtıkları parklardaki ağaçları kurumaktan kurtarmak için sulasınlar. Başbakan Gazze'deki çocuklar üzerinde konuşuyor ama kendi ülkesindeki çocukların yaşadıklarını görmezden geliyor. Biz bunu kendisine hatırlatmak istiyoruz. Açılan ateş sonucu ölen çocukları unutmayacağız ve onlara unutturmayacağız. Bu çocukların anılarını yaşatmak için Ceylan'ın adını bu parka verdik"dedi.
Açılışa annesi ve akrabalarıyla birlikte katılan Ceylan Önkol'un ağabeyi Rıfat Önkol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Önkol, "Sayın Başbakan, bu ülkede gençler ölüyor. Sadece Türk ve Kürt anneleri ağlıyor. Başka kimse ağlamıyor. Bu sorunu artık çözün. Akan kanı durdurun. Başka gençler artık ölmesin"dedi. Konuşmaların ardından park törenle açıldı
BDP'Lİ BAŞKANLAR, TAŞ ATAN ÇOCUKLARIN ÇADIRINDA
Parkın açılışına katılan BDP'li belediye başkanları, Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar ile yönetim kurulu üyeleri E Tipi Cezaevi önünde çocukları tutuklu bulanan ailelerin kurduğu çadırı ziyaret etti. Çadırlarda ailelerle görüşen başkanlar ailelere manevi destek vermek için ziyarette bulunduklarını söyledi.