Dünya Arıcılık Kongresi İstanbul'da Başlıyor

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayın
Son Güncelleme:

Dünya Arıcılık Kongresi İstanbul'da başlıyor Türkiye'nin ilk defa ev sahipliği yapacağı 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi 29 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak.

Dünya Arıcılık Kongresi İstanbul'da başlıyor

Türkiye'nin ilk defa ev sahipliği yapacağı 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi 29 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak.


MUĞLA - Dünya arıcılığının olimpiyatları olarak değerlendirilen 45'inci Apimondia Uluslar arası Arıcılık Kongresi için geri sayım başladı. 29 Eylül-4 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak kongreye Dünya bal üretiminde söz sahibi Türkiye gibi Çin, ABD, İran ve Rusya başta olmak üzere 100'ün üzerinde ülke katılması bekleniyor.

Türkiye'nin ilk defa ev sahipliği yapacağı kongre öncesi açıklama yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, 9-10 yıllık bir uğraşın ardından Dünya Arıcılık Kongresi'nin Türkiye'ye kazandırıldığını belirterek, "29 Eylül-4 Ekim arasında 45'inci Apimondia kongresi yapılacak. Bu kongrenin gelişi ile ilgili son derece hassasiyetlerimiz var. Kongrenin 120'nci yılını kutlayacağız, kongrenin 45'incisini ülkemizde düzenleyeceğiz. Bu kongre bir olimpiyattır, kongreyi arıcılığın olimpiyatları olarak görüyoruz. Bu olimpiyatları 60 bin arıcı ailemiz ile birlikte yapmak istiyoruz. Bu kongre 9-10 yıllık bir uğraştan sonra ülkemize kazandırılmış ve İstanbul Kongre Merkezinde yapılacak. Bu kongrede hiçbir arıcımızı mağdur etmemek için çalışmalar yapıldı. Biz Türkiye olarak bir asır sonra Dünya arıcılık ailesinin içine dahil olduk. Bu kongre ile gerek arıcılık kültürümüzü, aracılık bilgilerimizi ve bal çeşitliliğimizi bu kongreler vesilesi ile dünyaya tanıtacağız. Bu kongre bizim için çok önemli ve biz bu kongrede ülkemizin çam balını ve kır çiçek ballarımızı bu kongrede düzenlenecek yarışmalarda olacaktır. İnovasyona son derece önem veren bir aracılık kültürümüz var. Aracılarımızın bütün yeniliklerini bu kongre vesilesi ile sergileyeceğiz. Özellikle Türk ballarının tanıtılması amacıyla kongre salonumuzun girişinde gece saat 12'ye kadar bal kültürümüzün, ballı tatlılarımızın tanıtılacağı bir arıcılık çadırı oluşturuyoruz. Arıcılarımızın bu kongreden eksik kalmamaları lazım. Bütün kongrelerde girişler ücretlidir. Biz kongreyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri ile açmak için çaba sarf ediyoruz. Türk aracısı 29 Eylül'den itibaren 5 gün süreyle kendisine zaman boşluğu yaratıp Türk Bayrağı'nın altında Dünya aracılık Kongresinin heyecanını hep birlikte yaşayalım" dedi.

Kaynak: İHA