Edirne'de AB Destekli Kurbağa Toplayacaklar
EDİRNE'de Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği ile hayata geçirilen 133 bin Euro bütçeli 'Kurbağalar, Prensler ve Prensesler' isimli AB projesi kapsamında 25 kişiye kurbağa toplayıcılık eğitimi verilmeye başlandı.
EDİRNE'de Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği ile hayata geçirilen 133 bin Euro bütçeli 'Kurbağalar, Prensler ve Prensesler' isimli AB projesi kapsamında 25 kişiye kurbağa toplayıcılık eğitimi verilmeye başlandı.
Edirne Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi işbirliğiyle yürütülen Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, 'Kurbağalar, Prensler ve Prensesler Projesi'nin eğitimleri başladı. Dezavantajlı gruplar arasında yer alan çoğunluğu Romanlar'dan oluşan 25 kurbağa toplayıcısının teorik eğitimleri Edirne Tarım İl Müdürlüğü'nde uzman Necati Budak tarafından verildi. Budak, hangi alanların avlama yapılmaya müsait ve yasal olduğunu, kurbağaları üreme dönemlerini ve verilecek eğitim sertifikasının ne işe yaradığını anlattı.
Proje ortakları arasında yer alan EGİAD Başkanı Hakan İnci, kentte daha çok Romanlar tarafından yapılan kurbağa toplayıcılığında genişletilmesi ve istihdam alanı yaratılması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Gerek sosyal hayatla bütünleşmek gerekse yaptıkları işte alınması gereken sertifikaların ilgili birimler tarafından verilmesiyle mesleğin daha kolay hale geleceğini belirten İnci, şöyle dedi:
"Kurbağa toplayıcısı arkadaşlarımız bir yere gidip avlandığında zaman, zaman avlarına el konuyordu. Ancak şimdi aldıkları bu eğitimler sayesinde nerede ve ne zaman avlanacaklarını ve kendi haklarını bilecekler ve eğer kurallarına göre avlanırlarsa hiç kimse onların topladıkları avları alamayacak. Bu arkadaşlarımızın ekmek kapısı kurbağa ve salyangoz toplayıcılığı. Toplumun en yoksul kesiminin topladığı bu canlının eti en zengin insanlar tarafından tüketiliyor."
İnci, 133 bin Euro'luk bütçesi olan ve 12 ay sürecek proje kapsamında aile olma eğitimi gibi çeşitli faaliyetlerin de yapılacağını söyledi. Roman mahallelerinde alan çalışması yapacaklarını ifade eden İnci, şöyle konuştu:
"Bu eğitimlerin ardından İpsala'da 5 günlük iş başı eğitim programı uygulanacak. Proje ortağımız Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi'nin uzmanları tarafından da dezavantajlı grupların çoğunlukla yaşadığı bölgelerde kadınlara ev ziyaretleri düzenlenecek. Anket yapılarak kadınların sorunları kendi ağızlarından dinlenecek ve basılı yayın çıkartılacaktır. Yine dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınlara yönelik aile olma eğitimleri verilecek."
- Edirne