Gazi Doping Yaptı, At Yarışına Bir Günde 11.4 Milyon Lira Aktı
Geçtiğimiz Pazar Günü İstanbul ve Bursa'da Düzenlenen 19 Yarışla Türkiye Jokey Kulübü (Tjk) Hasılat Rekoru Kırdı. Tjk, Bir Gün İçinde Elde Edilen 11 Milyon 387 Bin Tl'nin Yarısını İkramiye Olarak Yarışseverlere Dağıttı. Günün En Büyük Yarışı İse 40 Bin Kişinin İzlediği Gazi Koşusu Oldu.
Geçtiğimiz pazar günü İstanbul ve Bursa’da düzenlenen 19 yarışla Türkiye Jokey Kulübü (TJK) hasılat rekoru kırdı. TJK, bir gün içinde elde edilen 11 milyon 387 bin TL’nin yarısını ikramiye olarak yarışseverlere dağıttı. Günün en büyük yarışı ise 40 bin kişinin izlediği Gazi Koşusu oldu.
TÜRKİYE Jokey Kulübü (TJK) geçtiğimiz pazar günü düzenlenen yarışlarda hasılat rekoru kırdı. Bir günde Bursa ve İstanbul’da düzenlenen 19 koşu için, yarışseverler 11 milyon 387 bin TL yatırdı. TJK bu koşulardan en büyük hasılatı Gazi Koşusu’ndan elde etti. 83 yıldır kesintisiz düzenlenen, Türk yarışçılığının derbisi olarak gösterilen Gazi Koşusu’nu pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda 40 bin kişi izledi. Yarışı Ahmet Kılıçcıoğlu’nun sahibi olduğu Mimaris isimli safkan, jokey Gökhan Kocakaya ile birlikte kazanarak 750 bin TL’lik ödül kazandı.
Yüzde 50’si ikramiye
Geçtiğimiz pazar günü düzenlenen ve hasılat rekoru kırılan 19 yarışın, 10’u İstanbul’da düzenlendi. 11 milyon 387 bin TL’lik rekor hasılatın, 8 milyon 512 bin TL’si İstanbul’daki yarışlardan, 2 milyon 875 bin TL’lik kısmı da Bursa’daki koşulardan elde edildi. TJK’nın tarihindeki en büyük hasılatların Gazi Koşusu günlerinde elde edildiğine dikkat çeken TJK Başkanı Behçet Homurlu, şu bilgileri verdi: “Önceki yıllara baktığımız zaman da en yüksek hasılatlar Gazi Koşusu gününde elde ediliyordu. Geçtiğimiz pazar günü düzenlenen 19 yarışta elde edilen hasılat son yılların en iyi rakamıydı. 2006’da düzenlenen Gazi Koşusu gününde 7 milyon 268 bin TL’lik hasılat elde edildi. 2009 yılında ise bu rakam 11 milyon 387 bin TL’yi buldu. Yarışlara olan ilginin artması gelirleri de önemli ölçüde etkiliyor. 11 milyon 387 bin TL’lik gelirin yüzde 50’si yarışseverlere dağıtıldı. Geri kalanı ise kanuni giderler ve TJK payı olarak ayrıldı. TJK’nın payı da idari giderler için kullanılacak.”
Jokey yüzde 10 alıyor
Gazi Koşusu’nun manevi bir önemi bulunduğunu vurgulayan Behçet Homurlu, şöyle konuştu: “Böylesine önemli bir yarışta ödül miktarı da oldukça yüksekti. Birinci olan at sahibi 750 bin TL’lik ödül aldı. Ayrıca ilk 4’e giren her at sahibi para ödülü almaya hak kazandı. 2’nci olan at sahibi bu yarıştan 300 bin TL, 3’üncü olan at sahibi 150 bin TL ve 4’üncü de 75 bin TL’lik para ödülü aldı. Yarışı kazanan atların yetiştirici payı da yüzde 25 civarında. Gazi Koşusu’nu 1’inci tamamlayan atın yetiştiricisi 187 bin 500 TL ödül alıyor. Bunların yanı sıra jokeyler at sahibi kazancının yüzde 10’unu alıyor. Antrenörler ise at sahibi kazancının yüzde 5’ine sahip oluyorlar.”
Sektör 30 bin kişiye istihdam yaratıyor
PAZAR günü düzenlenen Gazi Koşusu için, “Bugüne kadarki en güzel koşulardan biriydi” diyen, TJK Başkanı Behçet Homurlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugüne kadarki en güzel koşulardan biri düzenlendi. Yarışa ilgi çok büyüktü. 40 binin üzerinde izleyicinin geldi tahmin ediliyor. Hipodromda düzenlenen çeşitli etkililiklerinde yarışa ilgiyi artırdığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde yeni projeler geliştireceğiz. Türk atçılığı her geçen yıl büyüyor. Bu sektör 30 bin kişiye istihdam alanı yaratıyor. Yarışlara olan ilgi bizi çok mutlu ediyor. Sektörün gelişimin sağlayacak, ilgiyi artıracak ve yeni istihdam yaratacak projeler için de düğmeye basıyoruz. Sektörün gelişimi bizim için çok önemli.”
Gazi Koşusu’nun tarihi
Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında Gazi Koşusu’nun düzenlenmesini istedi.
At yarışlarının “Modern toplum için sosyal bir ihtiyaç” olduğunu vurgulayan Atatürk, fırsat buldukça hipodroma gelmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ediyordu.
Ali Muhiddin Hacıbekir’in sahibi olduğu Neriman’ın 1927 yılında kazandığı Gazi Koşusu’nu da Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izledi.
Gazi Koşusu’nun en önemli özelliği ise üç yaşlı safkan İngiliz taylarının bu yarışa hayatlarında sadece bir kez katılabilmeleri.