Gaziantep İtfaiyesinden Yerli Yangın Yazılımı

Son Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca olaylara daha hızlı ve etkili müdahale etmek için yerli "Acil Durum Yönetim Yazılımı" geliştirildi.

İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca olaylara daha hızlı ve etkili müdahale etmek için yerli "Acil Durum Yönetim Yazılımı" geliştirildi.


İtfaiye Daire Başkanlığının bilgi-işlem departmanı tarafından coğrafi konum bilgi sistemi tabanlı geliştirilen yazılım, acil durum, yangın, arama-kurtarma, acil durum eğitimleri ve bu faaliyetlerin raporlanmasında kullanılıyor.


İtfaiye araçlarının, şehirdeki yangın hidrantlarının, itfaiye istasyonları ve konumlarının bu sisteme işlenerek oluşabilecek yangın veya acil durumlara daha etkili ve verimli müdahale ederek, hızlı sonuç almaya yarayan yazılımın kullanımı ile patenti, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına ait.


Geliştirdikleri ve kullanmaya başladıkları sistemi değerlendiren İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk defa kendilerinin geliştirip kullandıkları yazılımı geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.


Büyükşehir itfaiyesi olarak yangın, arama kurtarma ve dara giren tüm vatandaşlara ulaşabildiklerini vurgulayan Yılmaz, şunları aktardı:


"Biz dedik ki şehrimizi mahalle mahalle, ilçe ilçe, kayıt altına alalım, daha sonraki müdahalelerimizde doğru ve hızlı müdahale etme yöntemini buradan analiz ederek geliştirelim. Buradaki mantığımız bu, dolayısıyla bir yangın çıktığında, bir problem olduğunda biz gidiyoruz. Buraya kaç dakikada vardık? Kaç dakika müdahale ettik? Kaç dakikada döndük? Yangında ne kullandık? Bunları bir bir kayıt altına alıyoruz, şehirdeki bütün hidrantları yani su noktalarını haritaya işledik. Araçlarımızı da bu sisteme gömdük yani araçlarımızı bu sistemden takip ediyoruz. Dolayısıyla biz eldeki imkanlarla, makine parkuruyla o soruna nasıl müdahale edeceğiz, daha sonraki dönemde de bu sorun neden kaynaklanmış, o yangın, o arama kurtarma neden olmuş? Bunları analiz ettikten sonra da tekrar döneceğiz o mahalleye, o problemi, problem gelişmeden önleme noktasında tekrar çalışmamızı yapacağız."


Sistemi acil durum sonrasında da verimli olarak kullandıklarından belirten Yılmaz, "Bütün eğitimlerimizi, yangın güvenliği eğitimlerini, tatbikatları, hepsini sisteme girdik ve daha sonra bununla da yetinmedik, şehirdeki bütün denetlediğimiz binaları sisteme işledik. Hangi binaları denetlemişiz ne tür raporlar vermişiz, tek tek onları sisteme işledik. Yangın güvenliği, arama kurtarma ve daha üst anlamda acil durum yönetimi ile ilgili şehirdeki eğitimli insan varlığını, şehirdeki bina stokunun durumunu, şehirdeki acil duruma konu olan olayları biz bu sisteme işlemiş olduk." diye konuştu.


İhtiyacı olan itfaiyeye yazılımı verebileceklerini ifade eden Yılmaz, "Bu yazılım sayesinde şehrin hangi noktalarında en çok hangi sebeple yangın çıkıyor, bunları kırmızı renkle işaretliyoruz. Bu coğrafi bilgi sistemi ile Fırat'tan Amanoslara tüm bölgemizi analiz ediyoruz. Olaya giden arkadaşlarımızı merkezden bu sistem sayesinde en verimli şekilde yönlendirerek olaya doğru ve hızlı olarak müdahale etmelerini sağlıyoruz." dedi.


Yılmaz, sistem üzerinden asılsız ihbarları da kayıt altına aldıklarını belirterek, en çok ihbarın cep telefonu aracılığıyla en az ihbarın ise sabit telefon kanalıyla geldiğini söyledi.

Kaynak: AA