Gaziantep'te 112 Acil'i Bıktıran Telefonlar

Son Güncelleme:

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezi çalışanları, asılsız ihbarlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezi çalışanları, asılsız ihbarlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Merkeze her gün binlerce çağrı geldiğini ancak sadece 300'ünün gerçek ihbar olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Metin Karakök, "Bisiklet kazası yapıp, kendisi ve bisikleti için 2 ambulans isteyen bile oluyor. Asılsız ihbarlar nedeniyle gerçek hastaya ulaşmada problemler yaşayabiliyoruz" dedi.


Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, kentin 34 ayrı noktasında 43 ambulansla hizmet verdiklerini, ancak yapılan asılsız ihbarlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Her gün binlerce kişinin aradığı 112'ye yapılan ihbarların sadece 300'ünün gerçek olduğunu anlatan Karakök, şöyle konuştu:


"112 oldukça stresli ve yoğun bir yer. Biz orada çalışanlarımızı muhafaza ve motive etmekte zorluk çekiyoruz. Sebebine geldiğimiz zaman, kendi işinin dışında işlerle uğraşmaya başladılar. 112'nin amacı acil hastalarla irtibat kurup, hastanelere götürülmesini sağlamak. Ama bakıyoruz ki; öyle komik, öyle trajikomik bir edebiyat oluşturacak tarzda ihbarlar geliyor. Bizim ortalama günlük çağrı sayımız 15 bin. Bunu söylemek kolay ama taşıdığımız hasta sayısı 300. Geri kalanı hem elediğimiz hastalar, hem de asılsız ihbarlar. Bu olay, merkezi kilitliyor. Görevlilerimizin asli vazifesini yapamaz hale geliyor. Dolayısıyla da gerçek hastaya ulaşmada problemler yaşayabiliyoruz. Bu vicdani ve ahlaki bir sorundur."


'BİSİKLETİM VE BENİM İÇİN İKİ AYRI AMBULANS GÖNDERİN'


112 Acil İmdat Hattı'na "Kaza yaptım. Ben ve bisikletim için 2 ambulans gönderin" gibi ihbarların geldiğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, trajikomik bazı ihbarları şöyle sıraladı:


"Tuvaletim tıkandı, tuvaletimi açar mısınız?", "Burada bir sürü ölü var. 'Adres verir misiniz?' Burası mezarlık.", "Ambulans var mı? 'Var.' Bende de var gönderin yarışalım", "Telefonumu yeni aldım sesi geliyor mu?", "Arkadaşım biraz alkol aldı, enerji patlaması yaşıyor. Nasıl engel olabilirim?", "Alo şafak 112. 'Pardon efendim.' Askerim de bugün şafağım 112, sizi arayayım dedim", "Alo, burada bir yaralı var. Acil ambulans istiyorum. 'Hastanızın nesi var?' Hasta kedim, hiçbir şey yemiyor", "Alo 112, telefonum kilitlendi. Sim kart şifremi söyler misiniz?"


Görevlileri meşgul eden aramalarla ilgili hukuki yaptırıp yaptıklarına değinen Karakök, "Bunların artık bir ciddiyeti kalmadı. ya bunun bilincinde değiller, başka canların gitmesine vesile oluyorlar. Bu insani davranış modeli değil. Yani, yarın yalancı çoban durumuna düşebilirler bunların olmasını istemeyiz. Asılsız ihbarları 155'e bildiriyoruz. Hukuki yaptırım yapılıyor. Ancak, Emniyet Müdürlüğüyle bir protokol yapabilirsek; asılsız ihbara gidildiğinde idari para cezası da uygulayabilmek için gerekli alt yapı çalışmalarını yapıyoruz" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: DHA