Global Ekonomik Gelişmeler Toplantısı

Son Güncelleme:

Denizbank Baş Ekonomisti Dr. Saruhan Özel, "Bütün Çalışan Kesimin Değişimi Düşünmesinin Zamanı Geldi. Bu Değişimi Sağlayamazsanız Çok Üzüleceksiniz" Dedi.

Denizbank Baş Ekonomisti Dr. Saruhan Özel, "Bütün çalışan kesimin değişimi düşünmesinin zamanı geldi. Bu değişimi sağlayamazsanız çok üzüleceksiniz" dedi.


Saruhan Özel, Denizbank tarafından Adana'daki KOBİ temsilcilerine yönelik Adana Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen "Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye'ye Etkileri, Beklentiler" konulu toplantıda bir sunum yaptı. AB ülkeleri başta olmak üzere, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde 2001 yılı sonrası faizlerin hızlı bir şekilde düştüğüne dikkat çeken Saruhan Özel, bu ülkelerden Türkiye gibi gelişme yolundaki ülkelere ise önemli miktarda para transferleri gerçekleştiğini söyledi.


Türkiye'ye 2005 yılında 46 milyar dolar, 2006'nın 11 ayında ise 39 milyar dolar yabancı para girişi gerçekleştiğini belirten Özel, bunda ise tek partili yönetim ve istikrarın büyük rol oynadığını anlattı.


Hükümetin 4 yılda 90 milyar dolar tasarruf yaptığını belirten Özel, şöyle konuştu: "Ekonomimiz Çin'i bile kıskandıracak şekilde yüzde 7.8 büyüdü. Ancak bunlar olurken, cari denge dediğimiz döviz gelir-gider dengesini de kontrol etmemiz gerekiyor. Çünkü YTL değer kazandıkça bu denge giderek bozuluyor"


Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk ise Türkiye'de 2.5 milyon civarında KOBİ bulunduğunu belirterek, KOBİ'lerin bu kadar büyük bir oran oluşturmasına rağmen yatırımdaki ve kredi kullanımdaki paylarının AB ülkeleri ve ABD'ye göre çok düşük olduğunu söyledi.


Türkiye'nin geleceğinin KOBİ'ler olduğunu anlatan Ertürk, Türkiye'de KOBİ'lerin rakamlarına ilişkin bir kayıt olmadığını belirterek "Ancak biz yaptığımız araştırmalarda tarım dışındaki KOBİ miktarının 2.5 milyon civarında olduğunu belirledik. Ancak bu KOBİ'ler bankacılık işlemlerinde yeterli düzeyde rol oynamıyor. Yatırımda payları yüzde 26, ihracatta payları yüzde 8 seviyesinde. Bu oran ABD ve AB ülkelerinde yüzde 40 düzeyinde. Türkiye'de KOBİ'lerin finansmanı anlamında daha çok yol almamız gerekiyor. Türkiye büyüyecekse KOBİ'lerle büyüyecek"


(AC-AB-HO-Y)

Kaynak: İHA