Halka Açık Meme Kanseri Konferansı

Son Güncelleme:

SANKO Üniversitesi ve Şehitkamil Belediyesi işbirliği ile Prof. Atilla Soran tarafından, “Meme Kanserinde Erken Tanıdan Tedaviye Giden Yol” konulu halka açık bir konferans verildi.

SANKO Üniversitesi ve Şehitkamil Belediyesi işbirliği ile Prof. Atilla Soran tarafından, "Meme Kanserinde Erken Tanıdan Tedaviye Giden Yol" konulu halka açık bir konferans verildi.


Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, akademik çalışmalarını Pittsburgh Üniversitesi Magee-Kadın Hastanesi Kanser Cerrahisi Bölümü'nde Meme Hastalıkları Klinik Araştırmalar Direktörü olarak sürdüren Prof. Atilla Soran, meme kanseri ile ilgili bilgilerini aktardı.


Konferansı dinlemeye gelenlerin yakalarına, meme kanserinin simgesi haline gelen pembe kurdele takıldı.


Açılış konuşmasını yapan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, SANKO Üniversitesi olarak amaçlarının hayatı doğru okuyan gençler yetiştirmek olduğunu ve bunu sağlamak için de üniversite olarak her türlü imkanı kullandıklarını söyledi.


Prof. Dr. Sınav, sadece akademik değil, sosyal projelerde de yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'te Prof. Atilla Soran'ı sizlerle bir araya getirebildiğimiz için çok mutluyuz. Bu konuda bize verdikleri destek için Konukoğlu Ailesine ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu'na çok teşekkür ediyorum" dedi.


Sözlerine "Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır" diyerek başlayan Prof. Soran ise "Erken tanı için ailesinde risk olmayanlara önerilen; 25 yaşından itibaren kendi kendine meme muayenesi, 40 yaşından itibaren ise mamografi çektirmektir" uyarısını yaptı.


Erken tanı bulgusuyla karşılaşan hastalarda büyük oranda memenin korunduğunu anımsatan Prof. Soran, koltuk altına çok sınırlı cerrahi yapıldığını, bunun da cerrahinin yan etkisi olan kol şişmesi (lenf, ödem) riskini azalttığını kaydetti.


Ailesinde meme kanseri hikayesi olan kadınların, bir meme cerrahına görünerek, takibe alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Soran, "1. derece akrabalarında 50 yaşından önce meme kanseri çıkmış kadınların, meme kanseri riski artmaktadır. O nedenle aile öyküsü olan hastalar, riskleri öğrenmek ve bu riskleri azaltmak için meme kanseri merkezlerine başvurulabilir" diye konuştu.


"Meme kanseri riskini azaltan en önemli faktörler düzenli egzersiz yapmak, kilo almamak ve alkol sigara tüketiminin sınırlı olmasıdır" diyen Prof. Soran, "Önerilen egzersiz haftada en az 5 gün 30 dakika düzenli yürümek veya benzeri sporları yapmaktır" diyerek sözlerini bitirdi.


Prof. Soran, sunumundan sonra katılımcıların sorularını yanıtladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA