"Küçükbaşta Örnek İzmir Modeli"

Son Güncelleme:

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, küçükbaş hayvancılıkta başarının sırlarını verdi

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer; İşbankası Genel Müdürlüğü'nün Erzurum'da düzenlediği "İş'le Buluşmalar Toplantısı"nda küçükbaş hayvancılıkta İzmir modelini anlattı.


İŞ Bankası tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen, değişen ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatların, yeni iş alanlarının ve sektörel gelişim fikirlerinin gündeme geldiği "İş'le Buluşmalar" toplantılarının 33'üncüsü Erzurum Palandöken'de yapıldı.


Küçükbaş Hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarla adından sık sık söz ettiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Özer Türer, "Küçükbaş hayvancılıktan para kazanmak mümkün mü?" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.


Türkiye İşbankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin açılış konuşması yaptığı programın moderatörlüğünü Dünya Gazete Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ gerçekleştirirken Türkiye'nin ilk robotunu üreten altınay Robot Teknolojileri sahibi Hakan Altınay ve Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt diğer konuşmacılardı.


Soğuk zincir önemli


Türkiye'de ilk kez koyun ve keçi sütünü ayrı ayrı tanklarda soğuk zincire alan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, konuşmasında soğuk zincirin önemini vurguladı. Türkiye'de ve dünyada küçükbaş hayvan sütünün ve süt ürünlerinin pazarlama ve satış sıkıntısı olmadığını belirten Türer, "Koyun ve keçi sütü üretimi 10 kat artsa bırakın ihracatı iç piyasada bir satış sıkıntısı yaşanmayacaktır. Türkiye'de ve dünyada koyun/keçi sütü üretimi talebi karşılamaktan çok uzak. Burada önemli olan verimli bir işletme modeli kurup para kazanabilmek" dedi.


Kazandıran 10 altın kural


Türer, küçükbaşta para kazanmanın 10 altın kuralını dinleyicilerle paylaştı. Kuralları şu şekilde sıraladı: "Meslek edinin, Süt sağımı yapın, laktasyon süresini uzatın, ırk seçimine dikkat edin, birliklere üye olun ve çalışmalara katılın, koruyucu hekimlik uygulayın, kan değişimine gidin, iki yılda üç doğumu başarın, ıslah yapın, kayıt tutun" şeklinde oldu.


Küçükbaş hayvancılıkta birinci şartın meslek edinmek ve profesyonel yaklaşmak olduğuna değinen Başkan Türer, "Osmanlıdan kalan geleneksel yöntemlerle para kazanmamız mümkün değil. Artık saldım çayıra mevlam kayıra dönemi gerilerde kaldı. Bir işletme mantığı ile yaklaşmalı ve meslek edinmeliyiz. Mesai harcadığımızda para kazanmamak mümkün değil" dedi.


Başkan Türer, Erzurum'daki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine birliklere üye olun ve çalışmalarına katılın çağrısında bulundu. Türer, "Eğer bugün İzmir'de koyun sütü 90 kuruştan 1.90 TL'ye, keçi sütü 60 kuruştan 1.45 TL'ye yükseldiyse, ilde süt üretimi iki kat arttıysa bu İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin çalışmaları sonucudur" dedi.


FOTOĞRAF ALTI:


1- Özer Türer, Erzurum'da düzenlenen İşle Buluşmalarda küçükbaş hayvancılıkta İzmir modelini anlattı.


2- Başkan Türer, Erzurumlu küçükbaş hayvan yetiştiricilerine birliklere üye olun çalışmalarına katılın çağrısında bulundu.


3- Türer: "Küçükbaş hayvancılıkta İzmir Modeli'nin başarısının altında Birlik olmak yatıyor"


4- Başkan Türer, salondaki katılımcıları 14-15 Eylül'de düzenlenecek İzmir Koyun Keçi Panayırı'na davet etti.

Kaynak: Bültenler