Uygulamayı yükle! YÜKLE

Orta Asya Türk Sirki Adana'da

Son Güncelleme:

Seyhan Kültür Merkezi Yanındaki Alana Kurulan 500 Kişilik Dev Sirk Çadırında Gösterilerine Başlayan Turkuaz Gösteri Topluluğu, "Orta Asya Türk Sirki" Adlı Gösterisi ile Şenlik Kültürümüzün Özgün Bir Örneği Olan Geleneksel Sirk Sanatlarımızı Adana'da Yeniden Canlandıracak.

Türkiye'nin ilk sirk sanatları kuruluşu olan Avrasya Gösteri Sanatları Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Turkuaz Gösteri Topluluğu "Orta Asya Türk Sirki" adlı gösterisini Seyhan Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri saat 13.00'de, 15.00'de, 17.00'de ve 19.00'da, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ise saat 17.00'de ve 19.00'da tekrarlayacak.


Turkuaz Gösteri Topluluğu başta Anadolu kültürleri olmak üzere Altaylardan Balkanlara, Kafkaslardan Kuzey Afrika'ya değin çok geniş bir coğrafyayı etkileyen ve şenlik kültürümüzün özgün bir örneğini oluşturan Orta Asya kökenli geleneksel gösteri sanatlarımızı Türk sanatçıların yanı sıra Kafkas, Özbek, Tacik, Moğol ve Fas'lı akrobatların katılımıyla sahneliyor.


Orta Asya göçleriyle Anadolu'ya gelen ve somut olmayan kültür mirası kapsamında değerlendirilen, canıyla oynayan oyuncu anlamında "can-bazlık" olarak tanımlanan Türklere özgü geleneksel sirk sanatlarının yanı sıra, akrobasi ve estetik hava gösterilerinin yer aldığı etkinliğin sanat yönetmeni Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın; bilinenin aksine toplumumuzda sirk sanatlarının çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu, ancak bu değerlerin zaman içinde kaybolduğunu belirtti. Bugünkü anlamıyla sirk sanatları tarihi batıda 250 yıllık çok kısa bir geçmişe sahipken, "Körmük" ismiyle Orta Asya kültürlerinde binlerce yıl yaşandığını ifade eden Yalçın, sirk sanatları kültür mirasımızın öz tiyatromuzun ve geleneksel halk tiyatrosunun önemli bir unsuru olarak görülmesi gerektiğini, binlerce yıl Orta Asya'da ve Anadolu'da yaşamış olan bu kadim sanatların batıdan gelen yabancı bir kültür olarak algılanmasının büyük bir talihsizlik ve kendi değerlerini bilmezlik olarak algılanması gerektiğini vurguladı.


Sirk ve gösteri sanatlarının 'somut olmayan' kültür mirasımızın önemli bir unsurunu oluşturduğunu ifade eden Servet Yalçın, "Turkuaz Gösteri Topluluğu, sirk sanatlarının Anadolu'daki ve Orta Asya'daki geleneğini temsil eden şu an dünyadaki tek topluluktur. Amacımız bu köklü geleneğimizi çağdaş sahneleme teknikleri ile yeniden sahneleyerek önce Türkiye'de sonra da diğer ülkelerde yaşatmak ve tanıtmaktır. Orta Asya Türk Sirkinin Adana'ya davet eden Seyhan Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Azim Öztürk'e ve bu organizasyonu destekleyen tüm kişi ve kuruluşlara candan teşekkür ediyoruz. Ailelerin çocukları ile birlikte geçirebileceği en eğlenceli etkinliklerden biri olan sirk gösterilerini kendi geleneksel dokumuza uygun olarak yeniden canlandırıyoruz. Ve gösterilerimizle çoluk çocuk, dede torun yediden yetmişe herkese yaşamları boyunca unutamayacakları muhteşem bir gösteri vaat ediyoruz" dedi. Sirk gösterilerinin giriş ücretleri herkesin yararlanabilmesi için çocuklara ve öğrencilere 5 TL'den başlayacak. Biletlerin sirk gişesinden temin edilebileceği Orta Asya Türk Sirkine ilginin çok yoğun olması bekleniyor.

Kaynak: Bültenler