Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri
(OSOS) kapsamında yürütülen faaliyetlerde, tüketicinin, bir kez daha unutulduğunu ve dağıtım şirketlerine yeni bir gelir kapısı yaratıldığını ileri sürdü.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Uğurlu, Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri
(OSOS) kapsamında yürütülen faaliyetlerde, tüketicinin, bir kez daha unutulduğunu ve dağıtım şirketlerine yeni bir gelir kapısı yaratıldığını ileri sürdü.
Uğurlu, EMO İzmir Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatında, sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi amacıyla TEİAŞ ve dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından kurulacak, gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısını kapsayan sistemler olarak tanımlanan OSOS'un, 2011 yılı sonunda yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Yeni tüketim limit değerleri belirlenene kadar, OSOS kapsamında yer alma zorunluluğunun tüm dağıtım şirketleri için yıllık 800 bin kWh olarak saptandığını belirten Uğurlu, şu görüşleri dile getirdi:
"Buna karşın, dağıtım şirketlerinin talebi doğrultusunda belirlenen tüketim limiti, Gediz EDAŞ faaliyet alanında bulunan İzmir ve Manisa illeri için EPDK kararı ile yıllık 100 bin kWh olarak belirlenmiştir. Aylık ortalama 8 bin 300 kWh olan bu limit değer diğer dağıtım bölgelerinden çok daha azdır. 21 dağıtım bölgesinden 8'inde 800 bin kWh olmak üzere toplam 14 dağıtım bölgesinde bu değerden daha yüksektir. Limit değer sadece 5 dağıtım bölgesinde Gediz EDAŞ'ın altındadır. Dolayısıyla daha fazla aboneyi sisteme dahil etmektedir. Gediz EDAŞ tarafından 100 bin kWh olarak belirlenen limit değer, hizmet bedelleri hariç, bugünkü çıplak fiyatlarla bin 800 lira elektrik faturası ödeyen bütün aboneleri, çok sayıda işyeri ve atölyeyi kapsamaktadır. Tüketici, bir kez daha unutulmuş ve dağıtım şirketlerine yeni bir gelir kapısı yaratılmıştır."
Uğurlu, usul ve esaslarda, kurulacak OSOS sistemi kapsamında yarısı yerli üretim olmak üzere en az 6 farklı marka sayacın dahil edilmesi gerektiğini, buna karşın uygulamanın tek marka sayaç üzerinden yürütüldüğünü de iddia etti.
Abonelere ek mali yükümlülük getirilmesinin taraflar arasındaki özel hukuk sözleşmesine müdahale niteliğinde olduğunu savunan Uğurlu, EPDK tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulan usul ve esaslar ile bu çerçevede yapılan işlemlerin abone mağduriyetleri büyümeden sona erdirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
- İZMİR