'Paralel Darbe' K.O.Z Vizyonda
Maskeler düşecek
Başrollerinde Cem Kurtoğlu, Hazım Körmükçü, Tolga Karel, Hakan Ural, Turgay Tanülkü, Remzi Evren, İskender Bağcılar ve Yeşim Alıç'ın yer aldığı "Kod Adı: K.O.Z." filminde, yargı ve polis teşkilatlarındaki yapılanmalar, MİT'ten basına yansıyanlar, istihbarat müsteşarının ifadeye çağrılması, Gezi olayları ile 17 ve 25 Aralık operasyonlarının hedefleri işleniyor.
Kalabalık bir teknik ekip ve oyuncu kadrosuyla çekilen, yönetmenliğini Celal Çimen, yapımcılığını Uğur Yalçınkaya ve Kazım Albayrak'ın üstlendiği film, 13 Şubat Cuma günü vizyona girecek.
"Maskeler düşüyor" ve "Bilinenler mi doğru, öğrenecekleriniz mi?" sloganlarıyla vizyona girecek filmin yönetmeni Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmin 15 aylık bir emeğin ürünü olduğunu söyledi.
Çimen, Türkiye'nin yakın geçmişini filme dönüştürmek istediklerini anlatarak, senaryonun tamamlanmasının ardından Aslı İslamoğlu ile film ekibini seçtiklerini dile getirdi.
İki buçuk aylık teknik hazırlıktan sonra 6 haftada filmi çektiklerini belirten Çimen, Kod Adı: K.O.Z.'un politik gerilim filmi olduğunu dile getirdi.
Çimen, şöyle devam etti:
"Film, ülkemizin son 2 yılda yaşadığı, herkesin televizyondan, mahkemelerden ve adliyelerden şahit olduğu olayları işliyor. Onun için de Gezi olayına da yaşanan politik dram ve trajedilere de değiniyor.
Bir ailenin ekseninde örülen dramatik bir öyküsü var. O ailenin etrafında bir polis şefi, bir gazeteci ve onların etrafında yürüyen dramatik bir hikayemiz var ama yaşadığımız bütün politik yakın tarihi, filmin içinde görüyoruz."
Filmde, oyuncuların canlandırdığı yaklaşık 45 karakter bulunduğunu aktaran Çimen, çekimlerde çok sayıda yardımcı oyuncunun da görev aldığını ifade etti.
"Başbakanlık konvoyu gerçek sanıldı"
Çekim aşamasında yaşanan ilginç olaylara da değinen Çimen, konvoy sahnesi çekimlerine ilişkin şunları söyledi:
"Çok sayıda araçla başbakanlık konvoyu çekildi. Sanıyorum 30-35 araçtı. Çekim araçları da dahil olunca 50-60 araçlık bir konvoy olduk. Beykoz- Kavacık arasında çekildi. İzinler alınmıştı tabii.
O sırada görevdeki polisler dahil, halk bizim konvoyu gerçek sandı. Trafik polisleri ve karakol polisleri, Başbakanın geldiğini sanıp konvoyu çektiğimiz yere geldiler. Çekim yaptığımız yer yerleşimden uzak bir bölgeydi ama insanlar arabalarıyla veya yürüyerek geldiler, Başbakanı görmek umuduyla. Setimize misafir olup çayımızı içtiler."
Celal Çimen, film politik bir meseleyi işlediği için olumlu ve olumsuz eleştiriler olabileceğine işaret ederek, "Sektörün içinden, politika çevresinden ya da başka çevrelerden, 'bu filmi niye çektin, bu film niye var?' gibi olumsuz bir eleştiriyle karşılaşmadım. Çok sayıda sinemacı, destek verdi. Çok sayıda profesyonel, arkamızda durdu. Ülkemizde çok tercih edilen bir tür değil politik sinema ve politik gerilim. Dolayısıyla bu örneklerin çoğalması gerektiğini düşünüyorum. Olumlu eleştiriler ve olumlu yaklaşımlar aldım. Sinemacılar olarak sözü olanın, bunu sinemayla ve sanatla anlatması en sağlıklı olanıdır" diye konuştu.
"K.O.Z." filmin içindeki bir şifre
Çimen, filmin isminde yer alan "K.O.Z." kısaltmasının şifre olduğunu belirterek, "Onu gören ve keşfeden seyircilerimize, yapımcımız bir hediye sunacak. Onu şimdi açıklamayayım. Filmin içinde var. Belli bir zaman içinde şifreyi bulan kişi, internet aracılığıyla Parantez Yapım'a başvuracak ve sinemayla ilgili bir ödülle ödüllendirilecek" dedi.