Prof. Dr. Çomaklı, Dönüşüm Projesini Anlattı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı; üniversitenin geleceğini ortak akılla tasarlamak, dönüşüm vizyonunu oluşturmak ve bunun için gerekli eylem planlarını belirlemek üzere başlatılan Dönüşüm Projesini, Erzurum’daki medya kuruluşlarının temsilcileriyle paylaştı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı; üniversitenin geleceğini ortak akılla tasarlamak, dönüşüm vizyonunu oluşturmak ve bunun için gerekli eylem planlarını belirlemek üzere başlatılan Dönüşüm Projesini, Erzurum'daki medya kuruluşlarının temsilcileriyle paylaştı.
Atatürk Üniversitesi Konukevi 2 bünyesinde yeni tanzim edilen kış bahçesinde misafirlerini ağırlayan Rektör Çomaklı, başlatılan dönüşüm projesi hakkında basın yayın kuruluşlarının yönetici ve temsilcilerine bilgi verdi. On dört ay sürmesi planlanan projenin ilk aşamasının şubat ayının ilk haftasında gerçekleştirilen "Arama Konferansı" ile başladığını hatırlatarak sözlerine başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: "Üniversiteler kuruluş amaçları ve yasal dayanakları itibarı ile kamuya açık yerler olarak tanımlansa da büyük ölçüde kendi iklimi içinde kendi dinamiklerini öncelikli kılan bir yapı hüviyetindedir. Üniversiteler; yer aldığı "bilgi" iklimi içinde, bilgiyi de üretken biçimde kullanan, bu bilgiden toplumun her kesiminin yararlanmasını sağlayan büyük ölçüde de var olan toplumsal dinamiklerin yenilenmesini sağlayan süreçleri dönüştüren bir etkinlik içinde de olmak zorundadır. Bunun yolu ise üniversitelerde küçük yapısal düzenlemelerle yeni bir uygulamanın başlatılması ile mümkün olabilecektir" dedi.
Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: "Çağa Ayak Uyduran, Girişimci ve Yenilikçi Bir Üniversite Olma Hedefi İçin Dönüşümü Başlattık"
Ülkemizdeki üniversitelerin yasalar gereği vatandaşlara açık olan kurumlar olduğunu dile getiren Rektör Çomaklı: "Yasalarda yer alan bu hükümlere rağmen oluşan psikolojik duvarları 'sessiz devrim' yaparak yıktık. Artık her kesimden ve yaştan insanlarımız kolaylıkla kapımızı çalabiliyor. Kendimize misyon olarak belirlediğimiz, üniversitelerin bulundukları bölgedeki sosyal ve ekonomik kalkınma planları içinde doğrudan yer alma olgusu, çalışmalarımızın temelini oluşturuyor. Yerel sanayinin ve hizmet sektörünün gelişebilmesi için ilgili kesimlere sürekli eğitim ve danışmanlık hizmeti veren, sanayicinin ihtiyaç duyduğu her alanda araştırma enstitüleri ile Ar-Ge hizmeti sunabilen dinamik yapılanmaya dönüşmek artık kaçınılmaz bir hal almıştır. Çağa ayak uyduran, girişimci ve yenilikçi bir üniversite olma hedefi için biz de bu dönüşümü başlattık" ifadelerini kullandı.
"Şehrimiz ve Bölgemizin Kalkınmasına Yönelik Önemli Çalışmaların Altına İmzayı Hep Birlikte Atacağız"
Bu dönüşümün en büyük paydaşlarından birinin medya kuruluşları olduğunu dile getiren Çomaklı: "Değişen ve gelişen günümüz dünyasında artık kitlelere ulaşmak oldukça kolay bir hal aldı. Yapılan olumlu ya da olumsuz bir haber, teknolojik gelişimlerin sağlamış olduğu imkanlar doğrultusunda çok farklı açılardan daha hızlı bir şekilde yayılıyor ve duyuluyor. Toplumlarda dördüncü büyük güç olarak adlandırılan medyanın; şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için önemimin farkındayız. İletişimin gücünün bilincinde olan tüm kurum ve kuruluşlar, ulusal ve uluslararası platformlarda kendilerini en iyi şekilde konumlandırma ve tanıtma çabasında her türlü imkanı değerlendiriyor. Bizler de sizlerle birlikte "Dönüşüm Projesi"ni ilerletecek, şehrimiz ve bölgemizin kalkınmasına yönelik önemli çalışmaların altına imzayı hep beraber atacağız. Üniversitemizin geleceği için büyük önem arz eden bu projeyi sizlerle birlikte paylaşmak bizlere güç veriyor. Davetimize icabet ederek bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
BAP Koordinatörü Prof. Dr. Keskin: Faaliyetler Yeni Bir Gelecek İnşa Etmek Üzere Uygulamaya Konuldu
Dönüşüm Projesinin sekreteryasını yürüten Bilimsel Araştırma Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Keskin Atatürk Üniversitesinde, artık araştırma projelerinin kurum içi eş-dost değerlendirmesine tabi olmayıp, tamamen dış değerlendiricilere açılmış olduğunu belirtti. Keskin: "Üniversitemiz tarafından devlet üniversitelerine örnek teşkil edebilecek TÜBİTAK tarzı bir yapılanmaya gidilmiştir. Satın almalar şeffaflaştırılmış ve web sayfamız üzerinden tüm Türkiye'ye açılmıştır. Kısacası tüm süreçler manipüle edilemeyecek şekilde teminat altına alınmıştır.
Bütün bu faaliyetler aslında yeni nesil üniversite vizyonunun gereği olarak yapılmış ve yeni bir gelecek inşa etmek üzere stratejik olarak uygulanmıştır. Süreçler ve faaliyetler birbirini besleyecek şekilde bilinçli olarak yürütülmüştür. Bu çok doğru ve cesur adımlar, dünyadaki ekonomik ve siyasi güç dengesinin değiştiği ve bu değişimin batıdan doğuya yöneldiği bu dönemde büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.
Sunumun ardından Çomaklı, basın mensuplarının sorularını cevapladı. - ERZURUM