Sağlık Bakanlığı: "7-8 Çocuktan Biri Astım Hastası"

Son Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğunu ve yüzde 40’a yakınının da obez olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğunu ve yüzde 40'a yakınının da obez olduğunu açıkladı.


Sağlık Bakanlığından 6 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle açıklamada, dünyada yaklaşık 300 milyona yakın astım hastası olduğunun tahmin edildiği ve Türkiye'de ise yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunun belirtildi. Astımın görülme sıklığı giderek arttığına dikkat çekilerek şöyle denildi:


"Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınarak bu durumun korunmasıdır. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Astımlılar, uygun ilaç tedavisi ile günlük yaşamlarına herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakta birlikte istenen düzeyde değildir. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmaması ile sigara dumanı, allerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalma ve obezite sayılabilir."


"ASTIMLI HASTALARIN YÜZDE 10'UNDAN FAZLASI SİGARA İÇİYOR"


Türkiye'deki astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının da halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 40'a yakınının obez olduğu kaydedildi. Sigarayı bırakmanın ve kilo vermenin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Astım için Küresel Girişim (GINA-www.ginasthma.org) önderliğinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla; astım hastalığının önemi anlatılıp, hastalık ve kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünce kurulan GARD Türkiye etkinlikleri çatısında, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ile TC Sağlık Bakanlığı işbirliği yaparak ülkemizin birçok ilinde hasta eğitim toplantısı düzenleyecektir. Çeşitli illerimizde alışveriş merkezlerinde kurulacak stantlarda astımla ilgili broşürler dağıtılacak; yapılacak bilgilendirme toplantıları ile doktor kontrolü ve düzenli ilaç tedavisi ile astımlıların hayatlarını kısıtlanmadan yaşayabilecekleri vurgulanacaktır." - ANKARA

Kaynak: İHA