Seta Ekonomi Direktörü Karagöl Açıklaması

Son Güncelleme:

"Irak'ta IŞİD'ın petrole yönelik hamleleri, Türkiye açısından iyi değerlendirilmeli" "Türkiye'nin ileriyi görebilen, doğru analizlerle hareket etmesi ve stratejilerini buna göre belirlemesi, enerji masasında temsil ettiği gücü artıracaktır"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Irak'ta petrole yönelik hamlelerinin, Türkiye açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin doğru analizlerle hareket etmesinin enerji masasında temsil ettiği gücü artıracağını bildirdi.


Karagöl, "Enerji Denkleminde Beklenmeyen Değişken: IŞİD" başlıklı raporunda, IŞİD'in, Türkiye ve dünyaya ekonomik maliyetini, Irak'taki enerji denklemi ve Türkiye'nin rolüne etkisini değerlendirdi.


Irak'ta, 2012 itibariyle dünya petrol rezervlerinin yüzde 48.4'ünün bulunduğunu, ülkenin 2035'e kadar petrol ihracatından toplam 5 trilyon, yıllık ortalama olarak da 200 milyon dolar gelir elde edeceğinin öngörüldüğünü hatırlatan Karagöl, bu süreçteki en büyük riskin, IŞİD'in, ülkenin petrol rezervlerinin yoğun olarak bulunduğu güneyinin kontrolünü ele geçirmesi, Irak'a atfedilen büyük üretim kapasitesinin kaybolması olduğunu belirtti.


Geçen hafta Musul'un IŞİD tarafından ele geçirilmesinden sonra brent petrolün fiyatının 109'dan 113 dolara çıkmasının Türkiye'ye maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu ifade eden Karagöl, İran'a uygulanan yaptırımlar, Suriye ve Libya'daki çatışmalar nedeniyle yüksek olan petrol fiyatlarının, Irak'ın atıl hale gelmesiyle daha da yükseleceğini kaydetti.


Kuzey Irak'ın Türkiye üzerinden enerji ihracatına değinen Karagöl, özellikle Avrupa'nın kaynak çeşitliliği için gerek bölgenin petrolünün Türkiye üzerinden taşınmasının, gerek Güney Gaz Koridoru'na Kuzey Irak doğalgazının da eklemlenmesi planının, enerji oyunundaki güç dengelerini Türkiye'nin lehine değiştireceği değerlendirmesinde bulundu.


Karagöl, Irak'taki en önemli petrol üretim merkezlerinden Kerkük'e yönelik IŞİD unsurlarından gelebilecek tehdidin ve Kuzey Irak-IŞİD arasındaki olası çatışmanın Türkiye'nin enerji rolüne olumsuz etki edebileceğine dikkati çekti. Karagöl, şunları kaydetti:


"Bu süreçte Türkiye'nin ileriyi görebilen, doğru analizlerle hareket etmesi ve stratejilerini buna göre belirlemesi, enerji masasında temsil ettiği gücü artıracaktır. Ekonomik maliyetinin yanı sıra bölgedeki tüm siyasal dengeyi değiştirme olasılığı bulunan IŞİD'in petrole yönelik hamleleri, Türkiye açısından iyi değerlendirilmeli. Anlık değişmelerle şekillenen enerji denklemi içinde kalmak isteyen Türkiye, bu duruma göre tavır almalıdır." - Ankara

Kaynak: AA