Söke'de Pamuk Dalında Kaldı
Söke Ovası'nda bulunan pamuk tarlaları üç gün boyunca etkili olan sağanak yağmur nedeniyle sular altında kaldı.
Türkiye'nin Çukurova'dan sonra en büyük pamuk ambarı olarak bilinen Söke Ovası'nda bulunan pamuk tarlaları üç gün boyunca etkili olan sağanak yağmur nedeniyle sular altında kaldı. Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, "Yağmur Söke Ovası'na 8 ile 10 milyon TL arasında zarar verdi. Üreticinin kredi borçu ertelenmeli" dedi.
Söke ve çevresinde üç gün boyunca aralıklı olarak süren şiddetli yağanak yağmur nedeniyle hasat için gün sayılan binlerce dekarlık pamuk tarlası sular altında kaldı. Hasat döneminde üreticinin en büyük kabusu olan yağmurun bu sezon erken gelmesinin pamuk üreticisine büyük darbe vurduğunu söyleyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk üreticisinin tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini istedi. Söke Ovası'nda bu sezon 325 bin dekar pamuk ekiminin yapıldığını dile getiren Kocabaş "Ovamızda makinalı hasada geçildiği için tarladaki pamuklarımızın büyük bölümünü suni ilaçla açtırıldı ve makinalı hasada hazırlandı. Ancak bölgemize son üç gündür metrekareye yaklaşık 300 kilogram düşen yağmur pamuğu dalında bıraktı. Şu ana kadar henüz ovamızda yüzde 15'lik bir arazide pamuk hasadı yapılmıştı. Binlerce dekar pamuk yağışlardan ciddi zarar gördü. Zaten pamuktaki istikrarsızlıkla yıkılan çiftçimize son yağmurlar büyük darbe oldu. Ekonomisi pamuğa ve tarıma dayalı olan ilçemizde yağmurlarla gelen bu zararın faturası esnaflarımıza da dolaylı olarak yansıyacağından faturasının daha da ağır olması kaçınılmaz. Bizim tespitlerimize göre ilk etapta ovamızdaki zararımız 8 ile 10 milyon TL arasında" dedi.
Yağmurda Beşparmak Dağı eteğinde yer alan Sayrakçı Deresi'nin taşması nedeniyle Nalbantlar ve Pamukçular Köyleri'ne ait pamuk ekili tarlalarda su seviyesi zaman zaman 30 santimetreye ulaştığını kaydeden Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven, bu köy arazilerinde pamuk hasadının tamamen yok olma tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti. - Aydın/ Söke