Taşköprü Sarımsağı Ateş Pahası
Dünyaca Ünlü Kastamonu'nun Taşköprü Sarımsağı Adeta El Yakıyor.
Dünyaca ünlü Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağı adeta el yakıyor. Geçen yıl satılmayan ve üreticinin elinde kalan sarımsağın bu yıl kilosu 8 TL'den alıcı buluyor.
Önceki yıl üreticisine ekonomik kriz yaşatan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yakaladığı fiyat istikrarıyla çiftçinin yüzünü güldürüyor.
Ramazan ayı nedeniyle satışları artan Taşköprü sarımsağı kalitesine göre kilosu 5 ila 8 TL arasında alıcı buluyor. Duble diye nitelendirdikleri yüksek kaliteli sarımsağın İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere, diğerlerinin ise Doğu Karadeniz illerine satıldığını belirten üreticilerden Şevket Aytaç, "Sezon başında şimdiki fiyatları yakalamış olsaydık, geçen yılki zararımızı karşılamış olurduk. Ama yine oluşan bu fiyat istikrarından memnunuz" dedi.
REKOLTE DÜŞÜŞÜ FİYATLARI ARTIRDI
Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan Kastamonu Taşköprü'de ,bu yılki sarımsak rekoltesinin 20 bin ton'dan 14 bin tona geriledi. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arlsan, çiftçinin bu yıl emeğinin karşılığını aldığını belirterek, sarımsak fiyatlarının yıllara oranla değişkenliğini, Çin ve İran'dan ithal edilen sarımsaklardan kaynaklandığını söyledi. Taşköprülü sarımsak üreticilerinin bir çatı altında birleşip kooperatifleşmesi gerektiğine dikkat çeken Arslan, üreticinin menfaati için sarımsak borsasının kurulması gerektiğini, sarımsağı işleyerek piyasaya sürmenin artı katmadeğer sağlayacağını da sözlerine ekledi.