Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin Temeli Atıldı

Son Güncelleme:

Maryland eyaleti Dışişleri Bakanı John McDonough, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi sayesinde eyaletlerinde Türk mirasının yer alacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Tüm dünyada güçlü liderliğiyle bilinen ve ABD'nin güçlü"...

Maryland eyaleti Dışişleri Bakanı John McDonough, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi sayesinde eyaletlerinde Türk mirasının yer alacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Tüm dünyada güçlü liderliğiyle bilinen ve ABD'nin güçlü müttefiki Türkiye'nin Başbakanı olan Erdoğan'ı eyaletimizde ağırlamaktan onur duyuyoruz" dedi.


Dışişleri Bakanı McDonough, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı, ABD'nin Maryland eyaletinde inşaatına başlanan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmasına, Türkçe "merhaba" diyerek başladı.


McDonough, tüm dünyada güçlü liderliğiyle bilinen ve ABD'nin güçlü müttefiki Türkiye'nin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ı Maryland eyaletinde ağırlamaktan onur duyduklarını kaydetti. McDonough, ABD'nin Türkiye'nin güçlü müttefiki Türkiye'nin artık Maryland eyaletinin de iyi bir dostu olduğunu dile getirdi.


Bugün Erdoğan'ın kendi eyaletlerinde olduğuna, yarın da ABD Başkanı Barack Obama'nın eyaletlerine geleceğine işaret eden McDonough, "Bizim için çok güzel bir hafta" değerlendirmesinde bulundu.


McDonough, çok iyi ilişkilerde bulundukları Türk nüfusunun Maryland'da çok aktif olduğunu ifade etti. Bu merkezin de eyaletlerine önemli bir zenginlik katacağını bildiren McDonough, Türk mirasının eyaletlerinde de bulunacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


McDonough, Maryland eyaletinin Türkiye ile de güçlü bağlarının olduğunu, Kocaeli ile kardeş şehir anlaşması imzaladıklarını, karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenlendiğini anlatarak, "Kısa zamanda Türkiye ile güçlü ve yakın ilişkiler geliştirdik. Bunu devam ettirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.


McDonough, konuşmasının sonunda, Başbakan Erdoğan'a eyaletlerini ziyaretinden dolayı bir kez daha teşekkür ederek, Maryland Valisi Martin O'Malley'in kendisini merkezin açılışında da ağırlamak istediğini bildirdi.


-"Milletimizin büyüklüğünün nişanelerinden biri olacak"-


Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özavşar da bunun, ABD'deki Müslüman toplumunun iftihar edeceği bir proje olduğunu söyledi.


Bu inşaat çalışmasının 20 yıllık bir fikrin ete kemiğe bürünmesi olduğunu belirten Özavşar, Başbakan Erdoğan'a projeye yönelik güçlü desteğinden dolayı teşekkürlerini iletti.


Özavşar, yurtdışında imam hatip lisesi açma çalışmalarının genişlediğini anlatarak, bu liselerin ABD'de açılmasına yönelik de altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.


ABD'nin güneyinde yeni 8 cami ve dini merkez açılmasının planlandığını, özellikle bu caminin en önemli merkez olacağını ifade eden Özavşar, şunları kaydetti:


"Camisiyle, milletimizin ve medeniyetimizin manevi derinliği, estetik düzeyi, müştemilatı ile insani ve medeni zenginliğimiz burada temsil edilecektir. Bu merkez bizim için bir iftihar meselesi olduğu kadar Amerikalı dostlarımız için de ayrı bir zenginlik olacaktır. Bu merkez bünyesinde İslam araştırmaları ünitesiyle Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa'da altyapı çalışmalarını sürdürdüğümüz bilgi ünitelerimize ayrı bir boyut katacaktır" dedi.


Merkezin sosyal donatılarıyla eğitim tesisleri ve diğer özellikleriyle Türk kültür ve medeniyetini temsil edeceğini ifade eden Özavşar, "Bu merkez milletimizin büyüklüğünün nişanelerinden biri olacaktır" diye konuştu. - MARYLAND

Kaynak: AA