Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Endeksi Yükseldi
HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Eylül ayında, 51,5'e yükselerek geçen Mart ayından bu yana en yüksek değerine çıktı.
Hsbc Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayında, 51.5'e yükselerek geçen Mart ayından bu yana en yüksek değerine çıktı.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan ve Eylül ayında 50.4 olarak ölçülen PMI, Ekim verisi ile birlikte art arda üçüncü ayda da iyileşme yaşandı. Endekste 50'nin üzerindeki seviyeler büyümeye işaret ediyor.
Endekse ilişkin bültende, "Uzun vadeli ortalama olan 51.0'in üzerinde ölçülen bu son rakam, ticaret koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti" denildi.
Buna göre, yeni siparişler Mart ayından bu yana gözlenen en hızlı oranda arttı. Anket verilerine göre, yerli talep genel büyümeyi tetiklerken, yeni ihracat siparişleri önemli bir değişiklik göstermedi.
HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, Ekim ayı satın alma yöneticileri endeksinin imalat sanayinde toparlanmanın devam ettiğini gösterdiğine işaret ederek, "Bu iyileşmenin arkasında ise iç talep koşullarındaki iyileşme yatıyor" dedi ve ekledi:
JEOPOLİTİK RİSKLER
"Alınan toplan siparişler artarken, ihracat için alınan siparişler Eylül ayında düştükten sonra Ekim ayında değişim göstermedi. Bazı şirketler, dış talepteki zayıf seyrin bir kısmının jeopolitik risklerden kaynaklandığını belirttiler. Ekim ayında üretim hacmi bir önceki aya göre ivme kazanarak artarken, çıktı fiyatları enflasyonunda Eylül ayına göre anlamlı bir değişim olmadı. Girdi fiyatları enflasyonu ise geçen aya göre ivme kaybetti."
PETROLDEKİ BÜYÜK DÜŞÜŞ
Haziran ayının sonundan beri Brent petrol fiyatları dolar cinsinden yüzde 24, Türk lirası cinsinden ise yüzde 20 düşüş olduğunun altını çizen Metiner, Bu gelişme, önümüzdeki aylarda hem girdi hem de çıktı fiyatı enflasyonunda düşüşün devam edebileceğine işaret ediyor" saptamasına yaparak şöyle devam etti:
AVRUPA PAZARI UYARISI
"Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye'nin cari açığı için de iyi bir haber. Fakat ihracat tarafında, 2015 yılında risklerin aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Bu sene Türkiye'nin ihracatındaki artışta Avrupa ülkelerine yapılan ihracattaki iyileşmenin rolü büyük. Toplam ihracat bu senenin ilk sekiz ayında yıllık bazda yüzde 5.6 artarken, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat yüzde 12.9 arttı. Eğer Avrupa'da büyüme önümüzdeki sene yavaşlarsa, bu Türkiye'nin ihracat performansını negatif etkileyebilir."
BİRİKMİŞ İŞLER AZALDI
Bültende yer alan değerlendirmeye göre, fabrika çıkışları, gelen yeni siparişlere nazaran daha güçlü bir oranda büyüyerek, birikmiş işlerin daha da azalmasına yol açtı.
İmalat sektöründe süregelen iyileşme, satın alma faaliyetlerinin artması ile vurgulandı. Bununla birlikte, büyüme oranı Eylül ayından bu yana hız kesti ve girdi stokları düşmeye devam etti.
Buna karşılık, ürün stokları, marjinal bir hızda olsa da, son beş aylık dönem boyunca ilk kez arttı. İmalatçılar Ekim ayında da iş güçlerini artırmaya devam ederek, mevcut iş yaratma dizilimini neredeyse beş buçuk yıla yaymış oldular.
GİRDİ ENFLASYONU
Girdi enflasyonu Ekim ayında son üç ayın en düşük seviyesine geriledi ve bu değer, Mayıs 2013'ten bu yana en zayıf ikinci sırada yer aldı.
Bu durum, zayıflayan liranın ithalat maliyetini artırdığına dair raporlara rağmen meydana gelirken, ay boyunca metal ve yiyecek fiyatlarının da arttığı rapor edildi.
Bu sırada, fabrika çıkışları birbirini takip eden yirmi altıncı ayda da yükselse de, enflasyon oranı Eylül ayına nazaran kayda değer bir değişiklik göstermedi ve dönem boyunca gözlenen trende göre daha zayıf seviyelerde seyretti. - İstanbul