Türkiye'nin İlk Kadın Doktoru TRT 2'de

Son Güncelleme:

Tarih Dergisi Programının 8. Bölümü, Yine Birbirinden Çarpıcı ve İddialı Dosyaları Ekrana Getiriyor.

TOPLUMSAL hafızadan tamamen silinen 'Batı'da eğitim gören ilk kızlarımız' "TV'de ilk kez" ekranlara geliyor.


Ekranların en renkli kültür-magazin programı Tarih Dergisi'nin Pazar günü yayınlanacak yeni bölümünde; "Avrupa'ya eğitim için gönderilen ilk kızlarımız" dosyası açılıyor.


Dosya kapsamında; ilk kadın doktorumuz olarak tarihe geçen Safiye Ali hanımın hikayesi yanında, pedagoji, öğretmenlik ve tıp eğitimi için Avrupa'ya gönderilen diğer kızlarımızın öyküsü işleniyor.


TARİHE damgasını vuran gizemlerin aydınlandığı, toplumsal belleğimizin renklendiği programda ayrıca, yüzyıllar boyu İstanbul'un en önemli ticaret merkezi, Bursa'nın da en önemli ipek dokuma merkezi olmasını sağlayan İpek Yolu'nun hikayesi ekranlara geliyor.


Ayrıca, Fas'ı işgal etmek isteyen Fransızlara karşı direnişi örgütleyen iki Osmanlı subayının serüvenini izlerken zaman içinde yolculuğa çıkacağımız programın son konusu ise Türkiye Cumhuriyetinin hafızası olan Cumhuriyet Arşivi'nin gurur verici hikayesi olacak.


Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Ahmet Kavas ile Yrd. Doç. Dr. Ali Satan tarafından hazırlığı yürütülen programın sunuculuğunu Sinan Albayrak yapıyor.


PROGRAM HAKKINDA


TEK renkli programlara karşı alternatif olarak izleyicilerin beğenisini kazanan programın içeriğini tarihimizle ilgili merak edilen ve bilinmeyen konular oluşturuyor. İçinde farklı dosyaları barındıran bir dergi gibi geniş kitlelere tarihi konuları sevdirmeyi, merak ettirmeyi ve tarih bilincini artırmayı amaçlayan programda; kamuoyunda yeterince veya hiç bilinmeyen, ya da yanlış bilinen konular uzman tarihçilerin derleyeceği orijinal belge ve bilgilerle anlatılıyor.

Kaynak: Bültenler