Türkiye'ye Verdiğimiz Önemi Hiç Kimse Sorgulamasın
ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, 'Hiç Kimse ABD'nin Türkiye'ye Verdiği Stratejik Önemi Kesinlikle Sorgulamamalıdır.
ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, "Hiç kimse ABD’nin Türkiye’ye verdiği stratejik önemi kesinlikle sorgulamamalıdır.
Türkiye’nin bölgesel liderlik rolüne çok değer veriyoruz" dedi. Bodman, Türkiye’yi enerjide ’çok önemli hat’ olarak desteklemeye devam edeceklerini anlattı.
TÜRKİYE ile ABD arasında Bush-Erdoğan zirvesiyle başlayan bahar havası ’terör’ dışındaki konulara da yansıyor. ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, ABD’nin bölgede ve Türkiye’de enerji güvenliğine, enerjinin tedarik edilmesine ve enerji hatlarının çeşitliliğine yönelik çalıştığını belirterek, "Hiç kimse ABD’nin Türkiye’ye verdiği stratejik önemi kesinlikle sorgulamamalıdır. Türkiye’nin bölgesel liderlik rolüne çok değer veriyoruz" dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Amerikan İş Konseyi’nin düzenlediği çalışma yemeğinde konuşan Bakan Bodman, Türkiye’yi güçlü ve güvenilir müttefik olarak gördüklerini, enerjide ’çok önemli hat’ olarak desteklemeye devam edeceklerini anlattı.
PKK’YA KARŞI BERABERİZ: Bakan Bodman; Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklediklerini ifade ederek şunları söyledi: "PKK, Türkiye’nin düşmanı, Irak’ın düşmanı ve ABD’nin düşmanıdır. Başkan Bush ve Başbakan Erdoğan, geçen hafta Türkiye’nin ve ABD’nin PKK terörüne nasıl son verileceğini görüşmek üzere bir araya geldi, istihbarat paylaşımından bahsedildi. Biz, Irak hükümetiyle PKK’ya karşı çalışmaya devam edeceğiz."
ELEKTRİK TALEBİ KATLANACAK: ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman, "2030 yılına kadar elektrik tüketim talebinin ikiye katlanması bekleniyor. Siyasi yönden sorunlu yerlerden enerji ihtiyacımızı karşılıyoruz. Enerji güvenliği konusu gündeme alınmalı" dedi. Bodman, kritik bir enerji transit noktası haline gelen Türkiye’nin, önemli bir enerji kapısı olduğunu vurguladı ve "Güçlü ve güvenilir bir müttefikimiz olan Türkiye’yi çok önemli petrol ve doğal gaz transit hattı olarak desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu. Bodman, Türkiye’nin, yakın zamanda Global Nükleer Enerji Ortaklığı’nın tam üyesi olmasını umduğunu da ifade etti.
Nükleer enerji, dışa bağımlılıktan kurtarır
TÜRK-Amerikan İş Konseyi (TAİK), Türkiye- Yunanistan doğal gaz boru hattının açılışına katılmak üzere Türkiye’yi ziyaret eden ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman onuruna, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de katılımıyla bir çalışma yemeği düzenledi. Bakan Güler, elektrik sektöründe 100 milyar dolardan fazla yeni yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Türkiye’nin 40 gigavatlık yeni kapasite 2020 yılına kadar sağlanması gerekiyor. Yatırımcılara açığız" dedi. Hilmi Güler, Türkiye’nin enerji sektöründe kapsamlı bir liberalleşme politikası güttüğünü vurguladı ve şöyle konuştu: "Nükleer santrallerle ilgili yasa çıktı ve elektrik üretimi için nükleer santrallerin kurulması mümkün hale geldi. Türkiye artan elektrik talebini karşılayabilmek için nükleer santralleri tesis etme arzusunda. Nükleer santralleri tesis ederek ithal yakıta bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz. ABD ile enerji alanında işbirliği, stratejik ortaklığımızın önemli bileşenidir."
Müttefiklerimiz tekellere mahkum olmasın
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza da ABD’nin, Nabucco’nun, Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi için çok büyük destek verdiğini kaydetti. Bryza, "7’inci Enerji Arenası’nda" yaptığı konuşmada, bu projede hiçbir ABD firmasının olmadığını, Şah Denizi konsorsiyumundaki üretici firmalar arasında da ABD firmalarının bulunmadığını belirtti. Tamamen stratejik nedenlerden dolayı buna destek verildiğini dile getiren Bryza şunları söyledi: "Biz sadece tekellere karşıyız. Gazprom bir tekel. Biz, müttefiklerimizin herhangi bir şekilde tekele bağımlı olmasını istemiyoruz. Enerji tekellerine kesinlikle tahammül edemiyoruz. Kartelleri de sevmeyiz. Karteller, pazarı manipule etme yoludur. Orta Asya ile Avrupa arasındaki fiyat farkından büyük kárlar elde ediliyor. Gazprom’a suni kárlar kaydı. Gazprom iş yapış şekillerini değiştirmek durumunda."