Ziraat Odası'ndan "El İlanlı" Uyarı
Türkiye'nin en fazla fındığının üretildiği Ordu'da Ziraat Odası, fındık üreticilerini bilgilendirici el ilanı ve broşür dağıttı.
Türkiye'nin en fazla fındığının üretildiği Ordu'da Ziraat Odası, fındık üreticilerini bilgilendirici el ilanı ve broşür dağıttı.
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ve beraberindekiler Ordu'nun Yıldızlı köyünde fındık üreticilerini, fındık bahçesinde ziyaret ederek, el ilanı ve broşür dağıttı. Dağıtılan el ilanlarında fındık üreticilerinin fındık öncesinde ve fındık hasadı sonrasında neler yapmaları gerektiği konusunda bilgiler yer aldı.
Başkan Cörüt yaptığı açıklamada, "Bugün buraya geliş sebebimizin birinci amacı yerinde inceleme yapmak ve rekoltenin düşük olduğunu göstermektir. Fındık sezonu sonunda fındığımızın da para etmesi için fındık üreticilerimize uyarı mahiyetinde el ilanları dağıtmaktayız. Fındık üreticileri bu broşürleri okurlarsa ve buna göre hareket ederlerse fındığın daha değerli olacağına inanıyoruz" dedi.
Cörüt, fındık üreticilerine uyarılarda bulunurken, "Ben buradan fındık üreticilerimize şunu söylemek istiyorum. Birincisi hasat mevsimi devam ediyor. Yakın zamanda da hasat zamanı bitecek. Üreticilerimiz fındığını patoza verirken ve patoza verdikten sonra aflatoksin oluşmaması için, fındığımızı naylon çuval da saklamayalım. Çünkü naylon çuvallarda nem alımı çok yüksektir. O yüzden randımanı ve kalitesi düşük fındık olur. Şunu da üreticilerimize özellikle söylemek istiyorum. İhtiyacımız kadar ürünü pazara indirelim. Eğer ihtiyaçları yoksa fındığını üreticimiz pazara hiç indirmesinler. En azından 1,5- 2 ay sabretsinler ki, fındık hak ettiği değeri bulsun. Fındık toplarken ki zahmeti hepimiz bilmekteyiz" diye konuştu.
"FINDIK 8 TL OLMALIDIR"
Başkan Uğur Cörüt, fındığın 8 TL olması gerektiğini vurgularken, "Şuan fındık fiyatı çok düşük, biz istiyoruz ki fındık fiyatı 8 TL olsun ve üreticimizde hak ettiği değeri alsın. Biz Ziraat Odası olarak bunun mücadelesini vermekteyiz. İnşallah üreticilerimizde bizim bu sesimize kulak verir. Zaten borçları var, erken satıp fındığını zarar etmesinler. 2 ay sonra satarlarsa fındık hem değerini bulur hem de üreticimizin yanına parası kalır diye düşünüyorum. Bu seneden gelecek senenin ürününün para etmesini istiyorsak üretici ve üretici birliği olarak baskıyı şimdiden koymamız lazım. Üreticimiz bize sahip çıksın biz bu baskıyı bu toplumda kuracağız ve kurmaya da niyetliyiz. Fındığımız bu yılda gelecek yılda para etsin istiyoruz. Üreticilerimiz bizim dediğimizi yaparsa fındık 8 TL den kapı açar. Şuan 6- 6,5 TL'den alanlar var biraz daha dişimizi sıkarsak fındık 8 TL olacaktır. Fındığı belirleyen tüccar değil fındık üreticisi olsun. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum, üretici artık fındıkta söz sahibi olsun. İhracatçıya al benim fındığımı dersen, tüccara götürürsen kaç TL verirsen ver hikayesi olur. İhracatçı da tüccar da üreticimizin kapısına gelsin. Başka türlü fındık para etmez" ifadelerini kullandı.
KAHVECİ: "ŞUAN FINDIK YOK VE OLANLARDA YANIK"
Yıldızlı köyünde fındık üretimi yapan Ferhat Kahveci ise, "Ben üretici olarak fındığın 10 TL olmasını istiyorum çünkü bu fındığın maliyeti zaten 6-6,5 TL'dir. Fındığın bahçelenmesi, kireçlenmesi, gübresi, toplaması bunlar kolay değil. Ben istiyorum fındık 10 TL olsun zaten şuan fındık yok ve olanlarda yanık. Fındık çuvalda çok gözüküyor ama olduğuna yanık. Geçen seneye oranla bu yıl yüzde 15 düşük. Ben zaten fındığımı pazara indirmiyorum. İstiyorum ki tüm üreticiler de benim gibi yapsın" şeklinde konuştu - ORDU