5 Yılda Eğitim, Perakende, Sağlık, Güvenlik ve Şehir Yaşamına Damgasını Vuracak 5 Yenilik - Son Dakika
Basın Bültenleri

5 Yılda Eğitim, Perakende, Sağlık, Güvenlik ve Şehir Yaşamına Damgasını Vuracak 5 Yenilik

5 Yılda Eğitim, Perakende, Sağlık, Güvenlik ve Şehir Yaşamına Damgasını Vuracak 5 Yenilik

Tüketiciler, vatandaşlar, öğrenciler ve hastalar açısından avantajlar sunan yenilikler gizlilik ve güvenlik hususlarını gözetirken, en yeni teknolojileri ve verileri kullanarak hayatımızı değiştirecek.

21.12.2013 01:29

Tüketiciler, vatandaşlar, öğrenciler ve hastalar açısından avantajlar sunan yenilikler gizlilik ve güvenlik hususlarını gözetirken, en yeni teknolojileri ve verileri kullanarak hayatımızı değiştirecek.

IBM önümüzdeki beş yıl içinde bireylerin yaşam, çalışma ve birbirleriyle etkileşim kurma biçimini değiştirebilecek potansiyele sahip "IBM 5'te 5" (#ibm5in5) listesini duyurdu. Bilişsel/kavramsal sistemler çağı olarak tanımlanan önümüzdeki bilgi işlem çağına zemin hazırlayan yenilikleri bulup çıkaran listede yer alan maddeler eğitim, perakende, sağlık, güvenlik ve şehir yaşamını kapsıyor.

Yeni listeye göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde:

• Sınıf sizi tanıyacak ve size özel eğitim sunacak.

• Yerel bölgelerden satın alma, çevrimiçi satın almaları geçecek.

• Doktorlar, sağlığınız için rutin olarak DNA'nızı kullanacak.

• Çevrimiçi ortamda dijital bir koruyucunuz olacak.

• Şehir, içinde yaşamanız için size yardım edecek.

"Her şeyin öğreneceği" düşüncesini ortaya koyan liste; makinelerin öğreneceği, muhakeme yeteneklerine sahip olacağı ve insanlarla doğal ve kişiselleştirilmiş bir yöntemle iletişim kuracağı yeni bilişsel/kavramsal sistemler çağıyla örtüşüyor. Listede yer alan inovasyonlar; tüketiciler, vatandaşlar, öğrenciler ve hastalar açısından avantajlar sunan gizlilik ve güvenlik hususlarıyla birlikte, bulut bilişim, yeni veri analitiği ve öğrenme teknolojileriyle birlikte ortaya çıkacak.

Öğrenebilen bilgisayarlar, zaman içinde veriler, aygıtlar ve insanlarla etkileşime geçerek daha akıllı ve özelleştirilmiş bir hale bürünecekler. Bu sistemde, mevcut tüm bilgiler kullanılarak çözülemez gibi görünen sorunların üstesinden gelmek ve doğru bilginin veya önerinin en gerekli zamanda elimizin altında olmasını sağlamak mümkün olacak. Bilişimin bu yeni çağı, çığır açan buluşlara ön ayak olacak. Buluşlar, insan becerilerini geliştirecek, yerinde seçimler yapılmasına yardımcı olacak, bireyleri koruyacak, güçlü ve yeni yöntemlerle dünyayı keşfetmemize yardımcı olacak.

"Diğer tüm nesillerin bildiğinden daha fazlasını biliyoruz. Yine de, her zamankinden daha hızlı edindiğimiz çok yüksek miktardaki bu verilerden anlamlar çıkartmak bir yana, artan düzeydeki bu karmaşık bilgi dağarcığına ayak uydurmakta bile zorluk yaşıyoruz" diyen IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu ekliyor: " "Öğrenmemizi ve kavrama yeteneklerimizi geliştirmek için tasarlanan bir teknoloji yaratarak, hem bireyler hem de toplum genelinde yeni bir gelişim çağı açmayı hedefliyoruz."

IBM'in geleceğe yön verecek "5'te 5" listesinin detayları şu şekilde:

"Sınıf" sizi tanıyacak ve size özel eğitim sunacak

Yeterli düzeyde eğitim sahibi olmayan insan sayısı dünyanın geneli için bir sorun teşkil ediyor. Tahminler, küresel ölçekte her üç kişiden hemen hemen ikisinin, liseye eşdeğer bir eğitimi tamamlamadığı ortaya koyuyor.

Gelecekte sınıflar, eğitimcilere, her bir öğrenci hakkında bilgi edinmeleri için araçlar sağlayarak, onlara anaokulundan liseye ve işe alım sürecine kadar kişiye özel bir müfredat sunacak. Önümüzdeki beş yıl içinde "sınıf"; yetenek testlerinin yanı sıra, e-öğrenme platformlarına ilişkin öğrenci davranışı, test puanları, katılım gibi uzun vadeli verileri kullanarak, öğrenciler hakkında bilgiler edinecek. Bulut bilişim ile sağlanan gelişmiş analitik, öğretmenlere; en riskli öğrencileri ve karşı karşıya oldukları engelleri öngörebilmeleri ve ardından, bireysel öğrenme tarzlarına dayanarak gerekli önlemleri önerebilmeleri için destek olacak.

Yerel bölgelerden satın alma, çevrimiçi satın almanın önüne geçecek

Geçtiğimiz yıl dünyada çevrimiçi satışlar ilk kez 1 trilyon doları aştı ve mağazadaki satışlardan daha hızlı bir artış göstermeyi sürdürüyor. Günümüzde, mağazaların çoğu, satış noktasında elde edebildikleri müşteri bilgileriyle sınırlı kalırken; mağazada incelenen ürünü çevrimiçi olarak sipariş etme eğilimi, fiyat avantajı sunan çevrimiçi perakendecilerle rekabet etmeyi de zorlaştırıyor.

Öngörülere göre, beş yıl içinde ortaya çıkacak yenilikler bu durumu değiştirecek ve yerel bölgelerden satın alımları yeniden popüler hale getirecek. Bunu sağlamak için deneyimli perakendeciler, çevrimiçi satışlarda sunulamayacak deneyimler oluşturmak üzere, mağazanın müşteriye yakın olma, yüz yüze kişiselleştirilmiş hizmetler sunma gibi avantajlarından yararlanacaklar. Dijital deneyimi, web üstünden alışveriş yapan kişinin fiziksel olarak dokunabileceği noktaya getirerek, iyileştirecekler. Müşteriye yakınlık ve varlık gösterdikleri alan avantajları göz önünde bulundurulduğunda mağazalar; alışveriş yapan kişilere, her an her yere hızlı teslimat gibi avantajlar da sunabilecekler.

Doktorlar, sağlığınız için rutin olarak DNA'nızı kullanacak

Her yıl dünya genelinde 8,1 milyon insanın yaşamına mal olan kanser hastalığında

tedavinin daha özel ve titiz olarak yapılabildiğini hayal edin- bilgisayarlar doktorların, bir tümörün hastayı DNA'sına kadar nasıl etkilediğini anlamasına ve kansere en iyi şekilde müdahale etmek için toplu bir ilaç seti sunmasına yardımcı olabilecek.

Beş yıl içinde, genomik araştırma ve test alanında çığır açan buluşlarla birlikte, büyük veri analitiği ve bulut tabanlı bilişsel/kavramsal sistemlerdeki gelişmeler, doktorların, dünya çapında milyonlarca hasta için doğru kanser tanısı koymasına ve kişiye özel kanser tedavisi planları oluşturmasına yardımcı olabilecek. Akıllı makineler, tedavi seçeneklerine ilişkin özel ve eyleme dönüştürülebilir bilgileri öğrenmek ve bunları onkologlara hızla sağlamak için, tüm genom dizilemesinin çıktılarını alarak, tıbbi kayıt ve yayınlardan oluşan büyük havuzlarda araştırma yapacaklar.

Halihazırda IBM, genomik bilgiler sağlayabilecek sistemleri geliştirmek ve hasta için doğru tedaviyi bulma süresini hafta ve aylardan, gün ve dakikalara düşürmek için, sağlık alanındaki çözüm ortaklarıyla işbirliği yapma yoluyla fırsatlar yaratmaya başladı.

Tüm bu çalışmaların sonucunda akıllı sağlık hizmetleri, bulut üzerinden daha fazla yerde daha fazla kişiye ulaşacak biçimde ölçeklendirilebilecek ve aynı zamanda sağlık hizmeti sağlayıcıları küresel topluluğu yaşamsal bilgilere erişebilecek.

Çevrimiçi ortamda dijital bir koruyucunuz olacak

Günümüzde her zamankinden daha fazla sayıda kimlik ve aygıta sahibiz. Öte yandan, güvenliğin yüksek oranda parçalı yapıda olması bu ortamda bizi savunmasız bırakıyor. Beş yıl içinde bu durum değişecek ve herkes kendi dijital koruyucusu tarafından korunacak. Bu dijital koruyucu, yetkilendirildiği kişilere ve öğelere odaklanmak üzere eğitilerek, yeni boyutlarda bir kimlik hırsızlığı koruması sağlayacak. Dijital koruyucu, kullanıcılar hakkında bilgi edinme yoluyla, kullanıcılar tarafından dilenildiği zamanda bir danışman görevi görerek, neyin normal veya makul bir hareket olduğunu ve neyin risk teşkil ettiğiyle ilgili çıkarımlarda bulunabilecektir.

Günümüzde IBM bilim insanları, potansiyel riskleri değerlendirmek amacıyla, mobil aygıtların ağ üzerindeki davranışlarını anlamak için makine öğrenme teknolojilerinden yararlanıyor. Gelecekte ise güvenlik, 360 derecelik veriler, aygıtlar ve uygulamalarla daha çevik ve bağlam odaklı hale gelecek ve bir saldırının ve çalınmış bir kimliğin habercileri olabilecek sapmaların yerini belirlemeye hazır duruma getirilecek.

Şehir, içinde yaşamanız için size yardım edecek

Araştırmalara göre 2030 yılında, gelişen ülkelerde bulunan şehirler, dünyadaki şehir nüfusunun %80'ine ev sahipliği yapacak; 2050'de, dünyadaki her 10 kişiden 7'si şehirli olacak.

Beş yıl içinde, bilgisayarlar, insanların neye gereksinim duyduğunu, nelerden hoşlandığını, neler yaptığını ve bir yerden başka bir yere nasıl hareket ettiğini anlayabilecek ve böylece de akıllı şehirler, milyarlarca olayın nasıl meydana geldiğini gerçek zamanlı olarak algılayacak. Yakın dönemde şehirlerin ve yöneticilerinin, vatandaşlardan gelen yeni verileri anlayıp özümsemesi ve böylece şehir kaynaklarına nerede ve ne zaman ihtiyaç duyulduğunu öğrenmeleri de mümkün olacak. Dolayısıyla da şehir, vatandaşların gereksinimleri etrafında dinamik biçimde optimize edilebilecek.

Mobil aygıtlar ve sosyal iletişim metotları, vatandaşların, şehir yöneticileriyle ilişki kurmalarına olanak tanıyacak. Bu tür araçlar, şehir yöneticilerinin, hakkında en çok konuşulan sorunları veya acil konuları saptamalarına ve gerektiğinde hemen eyleme geçmelerine yardımcı olmak için yaygınlık kazanacak.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri 5 Yılda Eğitim, Perakende, Sağlık, Güvenlik ve Şehir Yaşamına Damgasını Vuracak 5 Yenilik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement