Boşanma davası açabilmek için öncelikle boşanma şeklini ve nedenlerini belirlemek ve boşanmanın anlaşmalı boşanmalı mı yoksa çekişmeli boşanma mı olacağına karar verilmesi gerekmektedir. Ülkemizde boşanma davalarında baktığımızda genellikle boşanma davaları çok uzun sürmektedir. Bunun nedeni tarafların bir türlü anlaşmaya varamamaları ve boşanma davasının uzamasıdır.
Ancak boşanma davasında eğer anlaşmalı boşanmaya karar verilirse anlaşmalı boşanma dilekçesi ve ilave olarak bir anlaşmalı boşanma protokolü olması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların arasında anlaştığı tüm konular belirtilerek, taraflar birlikte imza atarlar. Ancak boşanma davası, çekişmeli boşanma olacaksa mahkemeye başvururken hangi nedenden dolayı boşanılmak istenildiği de açıkça belirtilmelidir. Medeni Kanunu'muzda yer alan sebepler belirli sınırda olmaktadır. Zina, hayata kast, onur kırıcı davranışlar, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, akıl sağlığı ve evlilik birliğinin sarsılması bu maddeler arasında yer alır.
Boşanmaya karar verdikten sonra boşanma davasını açabilmek için en önemli unsur boşanma nedenini açıkça bir şekilde anlatan boşanma dilekçesidir. Bu yüzden avukat yardımıyla dilekçe oluşturmak en iyisidir. Dilekçe hazırlandıktan sonra Aile Mahkemesi'ne ulaştırılması gerekir. Bu süreçten sonra size mahkeme gününü belirten tebligat gönderilecektir. Boşanma davası genel olarak her iki tarafı maddi manevi yıpratan bir süreç olduğu için boşanma davası süresince her konuda bilgi edinerek hareket etmek gerekmektedir.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Boşanma Davası Nasıl İşler? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?