Danimarkalı eski bakana sığınmacı çiftleri ayırmaktan hapis cezası verildi - Son Dakika
Dünya
BBC

Danimarkalı eski bakana sığınmacı çiftleri ayırmaktan hapis cezası verildi

Danimarka eski Göç ve Uyum Bakanı Inger Stoejberg, sığınma başvurusu yapan bazı genç çiftleri yasa dışı şekilde ayırmakla suçlandığı davada 60 gün hapis cezasına çarptırıldı.

13.12.2021 22:38  Güncelleme: 22:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka, eski Göç ve Uyum Bakanı Inger Stoejberg'in sığınmacılara karşı yaptığı skandalla çalkalanıyor.

HAPİS CEZASI ALDI

Stoejberg, sığınma başvurusu yapan bazı genç çiftleri yasa dışı şekilde ayırmakla suçlandığı davada 60 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yüksek Mahkeme'nin kararı, temyize götürülemiyor. Hapis cezasının koşulsuz infaz edileceğine dair karar, Stoejberg'in siyasi kariyerinin de sonu olabilir. Stoejberg ise gazetecilere yaptığı açıklamada mahkemenin kararına çok şaşırdığını söyledi. 2015-2019 yılları arasında Danimarka Göç ve Uyum Bakanı olan Stoejberg, "Kaybeden yalnızca ben değilim, Danimarka da değerlerini kaybetti" dedi.

"CEZAMI KABUL EDECEĞİM"

Stoejberg, 2016'da aldığı kararla kız çocuklarını korumak ve çocuk yaşta evliliklerle mücadele etmek istediğini belirtti, "Cezamı kabul edeceğim ama pişman değilim" dedi. Mahkeme ise Stoejberg'in tedbirlerinin yasa dışı olduğuna hükmetti.

Danimarka'da daha önce de 1995'te eski Adalet Bakanı Erik Ninn-Hansen, Sri Lankalı göçmenlerin ailelerini ülkeye getirmelerini engellediği için dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Danimarkalı eski bakana sığınmacı çiftleri ayırmaktan hapis cezası verildi
Inger Stoejberg

23 ÇİFT AYRILMAYA ZORLANDI

Sağcı popülist Danimarka Halk Partisi'nin desteklediği merkez sağ hükümette Göç ve Uyum Bakanı olarak görev yapan Stoejberg, bu süreçteki katı tavrı ve getirdiği kısıtlamalarla biliniyor. Stoejberg, Şubat 2016'da 18 yaşından küçük evli göçmenlerin eşleriyle birlikte kalmamaları yönünde bir karar almıştı. Karar, hakkında yapılan bir şikayet nedeniyle iptal edilmeden önce yalnızca birkaç ay yürürlükte kaldı ve bu sırada 23 evli çiftin ayrılması istendi. Stoejberg hakkındaki dava da Suriyeli genç bir çiftin şikayeti sonrası başladı. 17 yaşındaki Rimaz Alkayal ve 26 yaşındaki eşi Alnour Alwan, bebek beklemelerine rağmen dört ay ayrı yaşamaya zorlanmıştı. Hem ombudsman hem de özel bir komisyon tarafından yürütülen soruşturmalarda, ayırmaların ve Stoejberg'in diğer kararlarının yasa dışı olduğu sonucuna varılmıştı.

Danimarkalı eski bakana sığınmacı çiftleri ayırmaktan hapis cezası verildi
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Danimarkalı eski bakana sığınmacı çiftleri ayırmaktan hapis cezası verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement