İtalyan Vekilden Şok Sözler - Son Dakika
Dünya

İtalyan Vekilden Şok Sözler

İtalyan Vekilden Şok Sözler

İtalyan milletvekilinden Norveçli katile destek: "İslamiyet'e karşı duruşunu paylaşıyorum"

28.07.2011 12:20  Güncelleme: 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan Kuzey Ligi partisinden milletvekili Mario Borghezio, Norveç'te 76 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'in yol açtığı şiddeti kınarken, kendisinin İslam'a karşı duruşunu desteklediğini söyledi.

İtalyan milletvekili Borghezio'nun yaptığı açıklama Avrupa'da geniş yapkı bulodu. Breivik'in bazı fikirlerinin yerinde, bazılarının ise harika olduğunu söyleyen Borghezio, İslamiyet'e karşı duruşunu ve Avrupa'nın İslamileşmesine direnmeden pes etmesine yönelik eleştirilerini paylaştığını belirtti.

İtalya'daki iktidardaki Berlusconi hükümetinin koalisyon ortağı olan, göç ve İslamiyet karşıtı görüşleriyle Kuzey Ligi partisinin milletvekili Borghezio'nun sözleri İtalya'da geniş yankı uyandırdı.

Borghezio'nun katıldığı bir radyo programında dile getirdiği görüşleri muhalefet partileri tarafından sert bir biçimde eleştirilirken istifa etmesi istendi.

Breivik'e destek veren diğer bir isim Fransa'nın aşırı sağcı Milli Cephe partisinin üyesi Jacques Coutela oldu. İnternet blog'unda Breivik'i Batının savunucusu olarak tanımlayan Coutela Norveç'teki terör saldırısının sebebi Müslüman işgaline karşı mücadeledir ve bunun bilinmesi istenmiyor yorumunda bulundu.

Açıklamaları sebebiyle, Mart ayındaki yerel seçimlerde Milli Cephe adayı olan Coutela hakkında, parti tarafından disiplin soruşturması başlatıldığı bildirildi.

Aşırı sağcı Milli Cephe partisinin lideri Marine Le Pen, Norveç'teki katliamı kınarken, bu katliamı öven bir parti üyesini partiden ihraç etti. Ancak, Fransa'nın önde gelen ırkçılıkla mücadele kuruluşlarından Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi, Norveç'teki katliam hakkında yayımladığı bildiride, Tüm Avrupa kıtasını saran bu zararlı atmosferde aşırı sağ ve popülist sağ ağır sorumluluk taşımaktadır görüşünü aktardı.

Marine Le Pen, bunun üzerine Fransa'daki aşırı sağcı Milli Cephe'nin Norveç'te yalnız hareket eden ve acımasızca cezalandırılması gereken bir dengesizin işi olan bu katliama elbette tamamen yabancı olduğunu söyledi.

AVRUPA KONSEYİ NORVEÇ'İ UYARMIŞ

Norveç'teki katliamın yankıları sürerken Avrupa Konseyi'nin uzun süreden bu yana yükselişte olan ırkçılık konusunda bu ülkeyi 1998 yılından bu yana uyarıldığı ortaya çıktı. Konsey'in 2009 raporunda Norveç'teki aşırı sağ örgütlenmeye ayrıntılarıyla değinildi.

Deutche Welle, Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi'nin ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele organı ECRI, 2009 yılında yayımladığı son denetim raporunda da yükselişte olan ırkçılık, ırkçı söylem ve ırkçı ayrımcılık konularında ivedi önlem alması için Norveç hükümetine uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

Raporda, Norveç'teki aşırı sağcı grupların özellikle internet üzerinde örgütlendikleri ve Müslüman, Yahudi ve Samiler'i hedef alan ırkçı içerik yaydıkları, bu grupların internet üzerindeki faaliyetlerinin kontrol altına alınması ve internet aracılığıyla ırkçı fikirler yayanların sistematik olarak yargılanmaları çağrısında bulunulduğu vurgulandı.

Bu grupların Adolf Hitler ve Rudolf Hess anısına yasadışı anma törenleri düzenlemelerinin Norveç mahkemeleri tarafından ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesinin de eleştirildiği raporda, ırkçılıkla mücadele konusunda Norveçli yargıçların Avrupa standartlarında eğitilmesi önerildiği kaydedildi.

ECRI raporunda Norveç'te ırkçı olay kavramının daha geniş yorumlanması, ırkçı örgütlenmelerin kapatılmasını öngören yasal değişikliğe gidilmesi önerildiğine dikkat çekildi. Gündeme getirilen

ECRI raporunda, Norveç'te yaşayan Müslümanlar ırkçılığın hedefi gruplar arasında gösterilirken İslamofobinin yaygınlaştığı ve geliştiği not edildiği vurgulandı.

Norveç toplumunda Müslümanlar ile terör ve şiddet arasında sistematik bağ kurulduğuna da işaret eden ECRI, ülkede bireylerin Müslüman köklerine bağlı ayrımcılık olduğu tespitini de aktarmıştı. Avrupa Konseyi organı, İslamofobi konusunun ciddi takibe alınmasını ve Müslümanlara yönelik ırkçılık ve ayrımcılık konularında önlemler alınmasını istemişti.

ECRI'nin, benzer uyarıları 1990'lı yılların ortalarından bu yana Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka, İsveç, İtalya, Belçika, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi ülkeler için de yaptığı kaydedildi.

BILD KAYIP FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI

Alman gazetesi Bild web sitesinde, Norveç'teki kurbanların yarıya yakının fotoğraflarını yayınladı. Norveçli milyarder Petter Stordalen, saldırgan Breivik'in 68 kişiyi öldürdüğü Utoya Adası'nı yeniden cennete dönüştürmek için bağış toplamaya çalışırken bağışlanan paraların Breivik'in cinayetlerinin izlerini silmek ve adayı yeniden inşa etmek için kullanılmasını istedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İtalyan Vekilden Şok Sözler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement