Kış Olimpiyatları: Rus artistik buz pateni yıldızı Valieva tekrar yarışabilecek - Son Dakika
Dünya
BBC

Kış Olimpiyatları: Rus artistik buz pateni yıldızı Valieva tekrar yarışabilecek

Kış Olimpiyatları: Rus artistik buz pateni yıldızı Valieva tekrar yarışabilecek

Sporun en yüksek mahkemesi olan Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Pekin Kış Olimpiyatları'nda 15 yaşındaki Rus artistik buz pateni yıldızı Kamila Valieva'ya yönelik geçici uzaklaştırma uygulanmamasına karar verdi.

14.02.2022 11:38  Güncelleme: 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sporun en yüksek mahkemesi olan Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Pekin Kış Olimpiyatları'nda 15 yaşındaki Rus artistik buz pateni yıldızı Kamila Valieva'ya yönelik geçici uzaklaştırma uygulanmamasına karar verdi. Valieva, Çin'in başkentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları'nda yeniden yarışabilecek.

CAS, konuyla ilgili açıklamasında Rus artistik buz pateni sporcusunun yarışmasını engellemenin ona "onarılamaz bir zarar" vereceğini söyledi.

"İstisnai durum"

CAS Genel Sekreteri Matthieu Reeb, "Sporcu, 16 yaşından küçük olduğu için Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) koduna göre korunan bir kişidir ve istisnai bir durumdan yararlanmalıdır." dedi.

Mahkemeye göre, Valieva'nın başarısız test sonuçlarının, numunesini verdikten yaklaşık altı hafta sonra, Olimpiyatlar devam ederken "zamansız bir şekilde bildirilmesiyle ilgili ciddi sorunlar" da kararda rol oynadı.Kararda, "Olimpik Kış Oyunları devam ederken, bu kadar geç bildirim onun hatası değildi." ifadeleri kullanıldı.

Valieva'nın 25 Aralık'ta verdiği doping testini geçememesi nedeniyle, 8 Şubat'ta geçici olarak müsabakalardan uzaklaştırılmıştı. Rus sporcu karara itiraz etti ve Rus Dopingle Mücadele Ajansı (Rusada) ertesi gün yasağı kaldırdı. Rusya'nın altın madalya kazanmasında önemli rol oynayan Kamila Valieva'nın durumu nedeniyle madalyaların dağıtılması da anti-doping davası sonuçlanıncaya kadar durdurulmuştu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), WADA ve Uluslararası Paten Birliği, Rusada'nın CAS'ın reddettiği geçici uzaklaştırma kararını kaldırma kararına itiraz etti.

IOC daha önce, "memnun olsa da olmasa da" CAS kararına uyacağını söylemişti.ABD Olimpik ve Paralimpik Komitesi, "Bu kararın verdiği mesajdan dolayı hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Rusya Olimpiyat Komitesi ise, "Yarın tüm ülke onu ve tüm harika artistik pateni sporcularımızı bireysel yarışmada neşelendirecek" diyerek kararı memnuniyetle karşıladı.

Dava henüz bitmedi

Valieva, Salı günü düzenlenecek ve altın madalya için favori olduğu kadınlar bireysel artistik patinaj yarışmasında mücadele edebilecek.

Pekin Kış Olimpiyatları için çözülmüş olsa da, Olimpiyatlar'ı gölgede bırakan ve bir çocuğun şüpheli bir doping vakasına nasıl bulaştığına karşı öfkeye yol açan bu dava henüz bitmedi.

WADA, antrenörler, doktorlar ve diğer yetişkinler de dahil olmak üzere gencin çevresindekileri araştıracağını ve başarısız doping testinin asıl meselesinin henüz çözülmediğini söyledi.Bu, Valieva'nın bireysel yarışmalarda madalya kazanabileceği ancak daha sonraki bir tarihte bu madalyanın elinden alınabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Kış Olimpiyatları: Rus artistik buz pateni yıldızı Valieva tekrar yarışabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement