Mekke Güvercinleri Kriz Çıkardı - Son Dakika
Dünya

Mekke Güvercinleri Kriz Çıkardı

Mekke'de Osmanlı döneminden beri devam eden gelenek, Arabistan'da tartışılıyor.

28.11.2012 00:10  Güncelleme: 08:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mekke'de Osmanlı döneminden beri devam eden güvercinleri besleme geleneği, günümüzde de devam ediyor. Öyle ki sayıları 4 milyonu bulduğu tahmin edilen güvercinler, çevre sorunlarına ve hukuki tartışmalara yol açmaya başladı.

KRİZ ÇIKARTAN GELENEK

Güvercinlerin, Hazreti Muhammed'in doğumundan hemen önce Kabe'yi, Yemen Hükümdarı Ebrehe'nin 'Fil Ordusu'na karşı koruyan 'Ebabil' kuşlarının soyundan geldiği ileri sürülüyor. Bir başka görüş ise güvercinlerin, Mekke'den Medine'ye hicreti sırasında Hz. Muhammed ve Hz. Ebubekir'in gizlendiği Sevr Mağarası'nın hemen girişine yuva yaparak, takipteki müşriklerin geri dönmesine sebep olduğuna inanılan güvercinlerin soyundan geldiği yönünde.

Mekke'de 'harem bölgesi' dahilinde bitkiler dahil hiçbir canlıya zarar verilemeyeceği kuralı, güvercinler için çözüm bulmak isteyen Mekke Belediyesi'nin elini kolunu bağlıyor.

Kabe etrafında ve Mekke'nin birçok bölgesinde, özellikle ana yollar üzerinde yaşayan binlerce güvercinin çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle Mekke Belediyesine şikayetler geliyor.

Belediye ise hem çevre kirliliğini önleyecek hem de güvercinleri koruma altına alabilecek bir çözüm arayışına girdi. Özellikle evlerin damlarına ve pencerelerine konan güvercinlerin kirlilik oluşturduğu şikayetleri gelirken, belirli bölgelerde kurulacak 'güvercin evleri'nin bu kirliliği önleyebileceği ileri sürülüyor.

Mekke Güvercinleri Kriz Çıkardı
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Mekke Güvercinleri Kriz Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement