Tekin, 8'inci sınıf öğrencilerinin girdiği merkezi ortak sınavların Kasım ve Nisan'da yapıldığını anımsatarak, her iki sınava ilişkin açılan davalar bulunduğunu belirtti.
Esas itibariyle iki tür dava bulunduğunu, bunlardan birinin sınavın uygulanmasına diğerinin ise sorulara yönelik olduğunu dile getiren Tekin, sınavın uygulanmasına ilişkin davalarla ilgili olarak yürütmeyi durdurma isteminin mahkeme tarafından reddedildiğini hatırlattı.
Sorulara yönelik açılan davalarda da dava konusu edilen 7 soru bulunduğunu dile getiren Tekin, bu sorulardan 4'ü hakkında mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, diğerleri hakkında ise yürütmeyi durdurma istemini reddettiğini belirtti.
Yanlışlık yok
Bu 7 soruyu defalarca tartıştıklarını anlatan Tekin, şunları söyledi:
"Sorularla ilgili herhangi bir müfredat dışı değerlendirmesi ya da yanlışlık olarak tanımlanabilecek bir durum yok. Nitekim sorulara öğrencilerin verdiği cevapların istatistiki dağılımı da bunu doğruluyor. Yargı süreci devam ediyor, biz yanlış olduğu iddia edilen soruları uzmanlarımıza defaten incelettirdik, herhangi bir yanlışlık yok. Ancak yargı kararını uygulamaktan başkaca bir yol da yok, yargı kararını uygulamak hukuk devleti olmanın bir gereği. Yürütmeyi durdurma kararına karşı itirazımızın sonucunu bekliyoruz. Sanırım bir iki gün içinde elimizde olacak. Biz her iki duruma göre de hazırlıklarımızı tamamladık.
Biz yargı kararını hiç kimseyi, hiçbir öğrenciyi, hiçbir veliyi mağdur etmeden uygulamak için gerekli tedbirleri aldık. Karar elimize geçtiği gün, sonuçları ilan edeceğiz."
Yargı organlarının bu konuda daha hassas ve daha hızlı davranması gerektiğinin altını çizen Tekin, Kasım ayında yapılan sınavla ilgili olarak Temmuz ayında yürütmeyi durdurma kararı verilmesinin hukuk devleti ilkesi ile ilişkisinin tartışılması gerektiğine vurgu yaptı.
Tekin, davayla ilgili esas hakkındaki kararın tahminen sonbaharda verilebileceği dikkate alındığında, yargının bizatihi kendi kararlarıyla hukuk devleti ilkesini ve yargı kararlarının uygulanabilirliğini ortadan kaldırdığının söyledi.
Hukuka aykırı hiçbir durum söz konusu değil
Aynı sınıftaki öğrencilerin yanlış cevaplarında benzerlik ilişkisi kurulduğu için sınavlarının "kopya" gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlatan Tekin, bu konudaki uygulamaların mevzuat çerçevesinde ve daha önce bu konuda verilmiş Danıştay kararları doğrultusunda yapıldığını söyledi.
Tekin, "Bütün merkezi sınavlarda uygulanan istatistiki yöntem ve bu sınava ilişkin yönetmelik, kılavuz ve genelgeler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu konuda hukuka aykırı hiçbir durum söz konusu değil" diye konuştu.
AA
Son Dakika › Eğitim › MEB Teog İçin İtiraz Sonucunu Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?