Milliyet'te yer alan haberde Genel Kurul'da onlarca yıldır beklenen ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren devrim niteliğindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı yasalaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, "Batı 1970'lerde yürürlüğe soktu. Bizde gecikmeli de olsa yasalaşmış oluyor" dediği kanun şu düzenlemeleri içeriyor:
İşveren; çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlayacak. İşveren; çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirecek.
İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapacak veya yaptıracak.
İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almasını sağlayacak. Verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacak. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılacak.
TEHLİKE VARSA İŞBAŞI YOK
İşveren; ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlikenin meydana gelmesi durumunda, çalışanların işi bırakarak derhal çalışma yerlerinden ayrılıp güvenli bir yere gidebilmeleri için önceden gerekli düzenlemeleri yapacak.
Çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar işbaşı yapmayabilecek. İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda iş sözleşmelerini feshedebilecek.
İşveren; bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutacak.
İşveren, 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu işyerlerinde kurul oluşturacak. Kanun hükümlerinin uygulanmasının izlenmesi, teftişi, bakanlık iş müfetişlerince yapılacak.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2 bin TL ceza uygulanacak.
İş yerinde iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her kişi için 5 bin TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL; risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin TL ceza verilecek.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda ölçüm, inceleme ve araştırma yapılmasına, numune alınmasına veya eğitim kurumlarına ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olan işverene 5 bin TL, büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamayan işverene 50 bin TL, güvenlik raporunu hazırlayıp bakanlığın değerlendirmesine sunmadan işyerini faaliyete geçiren, işletilmesine bakanlıkça izin verilmeyen işyerini açan veya durdurulan işyerinde faaliyete devam eden işyerine 80 bin TL idari para cezası verilecek.
Son Dakika › Ekonomi › '03.15 Yasası' ile İş Sağlığında Devrim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.