2 Milyar Dolar Batıran Türk Karşı Dava Açacak - Son Dakika
Ekonomi

2 Milyar Dolar Batıran Türk Karşı Dava Açacak

2 Milyar Dolar Batıran Türk Karşı Dava Açacak

Almanya'da Kredi Kullanarak Sahip Olduğu 27 Bin Konutun Değer Kaybetmesi Nedeniyle 2 Milyar Dolar Batıran Cevdet Caner, Kendisine Dava Açan Credit Suisse'e, Karşı Dava Açmaya Hazırlanıyor.

22.05.2009 01:38

Almanya’da tamamını kredi kullanarak sahip olduğu 27 bin konutun değer kaybetmesi nedeniyle 2 milyar dolar batıran Türk girişimci Cevdet Caner, kayıpları için kendisine dava açan Credit Suisse’e, karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Alman emlak piyasasının bugüne kadar gördüğü en büyük iflasa imza atan Cevdet Caner, kredi borcunu ödemekte zorlandığı Credit Suisse’in bir zamanlar kendisine zorla kredi vermeye çalıştığını ifade ederek "Ben ödemelerimde gecikmedim. Sorun alacaklılar arasındaki öncelik karışıklığından kaynaklandı. Credit Suisse’in bana açtığı dava ipimi çekti. Şimdi bende onlara dava açmayı düşünüyorum" dedi.

Kredi vermek için aradı

2007 yılında Credit Suisse’in kendisini aradığını ve Level One’a 109 milyon Euro’luk köprü kredi vermek istediğini ifade eden Erdem şöyle devam etti: "Anlaşma gereği köprü kredi Almanya’da yaptığımız gayrimenkullerin halka arzına başlanana kadar geçerli olacaktı. Ancak bu yaptığım anlaşmanın hayatımın en büyük hatası olduğunu geç anladım. O zaman portföyümü büyütmek için çok hırslı ve açgözlü davrandım. Temmuz 2007’ye gelindiğinde piyasalarda işler bozulmaya başladı. Avrupa’da gayrimenkul hisseleri düşüşe geçti. Kredi piyasası durma noktası geldi. Benim halka arz planım suya düştü. Böylece köprü kredi için getirilen halka arz şartı bir anda hayal oldu."

27 bin ev aldı

35 yaşındayken 1983 yılında Türkiye’den Avusturya’ya giden gurbetçi bir ailenin en küçük oğlu olan Erdem iş hayatına CLC AG adlı call-center operasyon merkeziyle başladı. Ardından gayrimenkul işine el attı. Level One adında bir şirket kuran Caner, 2007 yılına kadar Doğu Almanya’da 27 bin ev satın aldı. Bunlar için 2 milyar dolara yakın banka kredisi kullandı. Ancak, ABD’de patlak veren krizin tüm dünyaya yayılması Caner için kabus günlerinin başlamasına neden oldu. Bankalar kredi musluklarını aniden kıstı. Caner’in sadece Level One’daki kaybı toplam 200 milyon Euro’yu buldu.

Gayrimenkule gireceğim

Caner, "Sorun bende değil diğer taraftaydı" diyor. Caner’in kredi kullandığı kurumlar arasında Credit Suisse’in yansıra ABN Amro, Bear Stearns gibi finans kurumları yer alıyor. Bu kredilerin 700 milyon Euro’luk kısmı varlığa dayalı menkul kıymetten oluşuyor. İşlerinin iyi gittiği dönemlerde yılda 500 saatini özel jetinde harcadığını söyleyen Caner Almanya, Jersey, Liechtenstein ve Lüksemburg’da 200 şirkete danışmanlık yaptı.

Londra’daki eve haciz kararı çıktı

BAŞTA Credit Suisse olmak üzere borçlu olduğu tüm diğer bankalar, Cevdet Caner’in Londra’daki lüks evini almak için harekete geçti. Caner’in Londra Mayfair’deki evine haciz kararı çıktı. Caner’in komşuları arasında milyarder kardeşler David ve Simon Reuben de bulunuyor. var. Evini aynı zamanda Londra ofisi olarak kullanan Caner, "Yapılanlar beni ve kariyerimi bitirmeye yönelik aptalca bir savaş. Ev aldıktan sonra ayrıca 5 milyon sterlin harcadım. Bu paranın hepsi de kendi paramdı" diyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 2 Milyar Dolar Batıran Türk Karşı Dava Açacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement