263 Bin Kişi 'BES'lendi - Son Dakika
Ekonomi

263 Bin Kişi 'BES'lendi

263 Bin Kişi \'BES\'lendi

Bireysel emeklilik sistemi yaygınlaşıyor; sisteme katılanların sayısı 263 bin 528 oldu.

02.09.2012 08:44  Güncelleme: 09:15

Bireysel emeklilik sisteminde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren hayata geçecek yeni teşvikler sisteme olan ilgiyi patlattı. Yılbaşında sektörün yüzde 30 oranında büyüyeceğine ilişkin yapılan tahminlere rağmen toplam fonlardaki büyüme şimdiden yüzde 25'i geçti.

Akşam'ın haberine göre 3 Ağustos 2012 tarihli verilere göre toplam fonlar 14.3 milyar liradan 18 milyar liraya yaklaşırken, sözkonusu dönemde sisteme yeni katılan kişi sayısı 263 bin 528'i buldu.

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlayacak yeni modelde, işveren tarafından ödenen katkı payları hariç olmak üzere, vergiden indirim uygulaması sona eriyor ve devlet katkısı uygulamasına geçiliyor. Katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25'ine karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak katılımcı adına yatırılacak. Eskiden vergi iadesinden sadece ücretli çalışanlar yararlanırken yeni modelde katılımcıların tamamı yani ev hanımları, öğrenciler, gelir vergisi ödeyen ödemeyen herkes devlet katkısından yararlanacak. Sektörün önde gelen bireysel emeklilik şirketlerinin genel müdürleri yeni teşvik ve vergi uygulamaları konusunda bilgi almak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek bu yıl BES fonlarının yüzde 34 oranında büyüyeceğini öngörürken, 2023 beklentileri ise oldukça iddialı. 2013'de fon büyüklüğünün 25 milyar liraya, 2023 yılında ise 300 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

EREDENK: 2023'TE FONLAR 300 MİLYAR LİRAYA ULAŞIR

AVIVASA CEO'su Meral Eredenk, yeni düzenlemelerle bireysel emekliliğe getirilen teşviklerin uzun vadeli tasarrufları artıracağını, finansal istikrara önemli katkı sağlayacağını ve sektörün de büyüme hızını yükselteceğini söyledi. Eredenk, 'Fonlarda biriken tutar ise GSYİH'nin yüzde 2'sine ulaşmıyor. Mevcut BES uygulamalarının devam etmesi halinde 2023 yılında 18-56 yaş grubundaki nüfusun yüzde 14,3'ü olan 6,8 milyon kişinin sisteme girmesi ve 140 milyar TL ile GSYİH'nin yüzde 3,9'unun bireysel emeklilik fonlarında birikmesi öngörülüyordü. Projeksiyon çalışmamız ile bireysel emeklilik fonlarında biriken tasarruf miktarının hem yeni uygulamaların satışlar, tahsilat ve müşteri devamlılığı üzerinde yaratacağı pozitif etki sayesinde hem de doğrudan devlet katkısının sağlayacağı ekstra fon büyüklüğünün etkisi ile 2023 yılında yüzde 73,4 oranında artarak 243 milyar TL'ye ulaşmasını öngörüyoruz. Vakıf ve sandık aktarımlarının da etkisi ile 2023 yılında sektörün fon büyüklüğü 300 milyar TL seviyelerine ulaşabilir' diye konuştu.

TÜRKÖLMEZ: YENİ TEŞVİKLER BES'İ DAHA DA ETKİNLEŞTİRİR

YAPI Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez de yeni düzenlemelerin mevcutta zaten rakipsiz olan avantajları ile Bireysel Emeklilik Sistemi'ni daha da etkinleştireceğini dile getirdi. Türkölmez, şöyle devam etti: 'Uzun vadeli tasarruflar artacak. Piyasalar derinleşecek. Ayrıca bu düzenlemelerin cari açığın finansman sorununun çözümüne yardımcı olacak. Yeni BES'in hayata geçmesiyle birlikte hayatın çok değişebileceğini söylemek isteriz. Temel amacı sistemi tabana yaymak ve tasarrufları teşvik etmek olan düzenlemeler ile 2020'ye doğru BES fon varlıklarının 100 milyar TL'yi bulacağını söylemek yanlış olmaz düşüncesindeyiz. Bu değişikliklerin temelde sisteme olan katılımı ve tasarrufları artıracağını düşünüyoruz.'

ONARAN: 2013 SONUNDA 3.6 MİLYON KİŞİYİ AŞARIZ

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran bu yılın ilk yarısında katılımcı sayısının 200 binin üzerinde arttığını vurgulayarak bu artışın yüzde 26'sının ise Garanti Emeklilik tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Yıl sonunda 3 milyonun üzerinde katılımcı sayısına ve 19-20 milyar TL aralığında fon büyüklüğüne ulaşılacağını tahmin eden Onaran, '2013 yılı sonunda tahminen 3,6 milyon katılımcıyı aşarız. Fonda ise 25 milyar TL civarı bir rakama ulaşırız' dedi.

SEKTÖRÜ HAREKETLİ GÜNLER BEKLİYOR

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu: 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle başlayacak yeni modelde devlet katkısı uygulamasına geçiliyor. Katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25'ine karşılık gelen tutar, Devlet Katkısı olarak katılımcı adına yatırılacak. Buna ek olarak, emeklilik şirketlerinin, başta kıymetli madenler olmak üzere kira sertifikası gibi değişik emeklilik yatırım fonları kurmalarının da önü açıldı.Önümüzdeki dönemin emeklilik yatırım fonları tarafında da hareketli geçmesi öngörülüyor.'

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi 263 Bin Kişi 'BES'lendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement