400 Milyon Dolar Tasarruf Planladı - Son Dakika
Ekonomi

400 Milyon Dolar Tasarruf Planladı

 400 Milyon Dolar Tasarruf Planladı

Dünyadaki En Büyük İki Şişeleyicisi Pepsi Bottling Group 2012 Yılına Kadar 400 Milyon Dolar Tasarruf Sağlayacak.

02.03.2010 01:53

Dünyadaki en büyük iki şişeleyicisi Pepsi Bottling Group (PBG) ile PepsiAmericas’ın halka açık hisselerini 7.8 milyar dolara satın alan PepsiCo, oluşacak sinerjiyle 2012 yılına kadar 400 milyon dolar tasarruf sağlayacak.

DÜNYADAKİ en büyük şişeleyicileri Pepsi Bottling Group (PBG) ile PepsiAmericas’ın halka açık hisselerini 7.8 milyar dolara satın alarak, iki şirketi de bünyesinde birleştiren PepsiCo sinerjinin tam anlamıyla oluşacağı 2012 yılına kadar 400 milyon dolar tasarruf edecek. PepsiCo İcra Kurulu Başkanı Indra Nooyi, bu iki şirketin faaliyet gösterdiği ülkelerde satınalma ve Pepsi Co bünyesinde birleştirme için Rekabet Kurulları’ndan izin alınma işleminin tamamlandığını açıkladı.

‘Birin Gücü’ ivmesi

Indra Nooyi, birleşmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bugün yeni PepsiCo’nun ilk günü” dedi. Üç büyük şirketin bir araya gelmesinin endüstrinin en hızlı, en esnek ve en etkin içecek sistemini ortaya çıkaracağını belirten Nooyi, “Bu sistem uzun yıllar sürecek sağlıklı ve kârlı bir büyüme dönemini yaratmak üzere ‘Birin Gücü’ adını verdiğimiz kurumsal yetkinliklerimize önemli bir ivme kazandıracak” dedi.

Yeni büyüme fırsatı

Nooyi birleşmeyle sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yatırım, tüm dünyada, özellikle de gelirlerimizin büyük bir kısmını sağlayan ve ciddi büyüme fırsatları sunan Kuzey Amerika’da çok geniş kapsamlı yeni büyüme fırsatlarının yolunu açacak. Yalnızca ABD’de yaklaşık 115 bin çalışana sahibiz ve bu kritik öneme sahip pazara yatırım yapmaya devam etme konusunda kararlıyız.”

En büyük ikinci oldu

Yeni yapılanmayla PepsiAmericas’ın ABD, Karayipler ve Orta Amerika’daki, Pepsi Bottling Group’un ABD, Kanada ve Meksika’daki  işleri, PepsiCo’nun ABD’deki şişeleme işiyle birlikte bu ülkede Pepsi Beverage adlı şirkette birleşecek. Avrupa’da ise Pepsi Bottling Group’un Yunanistan, Rusya, İspanya ve Türkiye’deki,  PepsiAmericas’ın Orta ve Doğu Avrupa’daki bazı ülkelerdeki şişeleme faaliyetleri ve PepsiCo’nun kendi şişeleme faaliyetleri PepsiCo Europe çatısı altına girecek. Şişeleme faaliyetlerinin önemli bölümünü de gıda operasyonlarının yanında bünyesinde toplayan PepsiCo, böylelikle dünyanın Nestle’den sonra 60 milyar dolarlık ciro ve 280 bin çalışanıyla ikinci büyük gıda ve meşrubat şirketi haline geldi. Uzmanlara göre PepsiCo, yeni strateji çerçevesinde bağımsız şişeleyicilerin önemli bölümünü de önümüzdeki dönemde bünyesine katabilir. Operasyondan önce PepsiCo PBG’nin yüzde 40, PepsiAmericas’ın ise yüzde 43 hissesini elinde bulunduruyordu.

Büyük bir bölgenin merkezi olan Türkiye önemini koruyacak

ŞİŞELEME operasyonlarının Avrupa’da da PepsiCo bünyesine katılması Türkiye’nin de içinde yer aldığı PepsiCo Europe’u önemli oranda büyüttü. Operasyonla PepsiCo Europe bünyesine İspanya ve Portekiz’de dört, Türkiye’de üç, Polonya’da iki, Yunanistan’da iki, Rusya’da yedi, Romanya’da üç, Ukrayna’da dört şişeleme tesisi katıldı. PepsiCo Europe İcra Kurulu Başkanı Zeyn Abdalla operasyonun PepsiCo’nun Güneydoğu Avrupa bölgesindeki 14 ülkenin merkezi olan Türkiye’de de şişeleme işinin bünyeye katıldığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de, çok güçlü bir gıda (Fritolay) işimiz vardı. Buna bir de şişeleme işinin katılmasıyla pazarda daha güçlü hale geleceğiz. Yeni yapılanma beraberinde meşrubat üretim ve dağıtım alanında daha güçlenmemizi beraberinde getirecektir. Türkiye bizim için önemli bir ülke olmaya devam edecek. Şişeleme işinin PepsiCo bünyesine katılması önemli bir sinerji ve ciddi miktarda tasarruf da sağlayacaktır. Türkiye, PepsiCo için her zaman önemli olmaya devam edecek.  Zaten Romanya’daki çok güçlü şişeleme işinin PepsiCo bünyesine katılmasıyla Türkiye daha büyük bir bölgenin merkezi haline gelmişti.”

Herbirinin cirosu 1 milyar doları aşan 18 markası var

İKİ şirketin satın alınması ve tüm şişeleme işinin PepsiCo bünyesinde birleştirilmesi Türkiye dahil Avrupa’daki 45 ülkeyi bünyesinde barındıran PepsiCo Europe’un da hem ürün gamının, hem cirosunun, hem de çalışan sayısının artmasını beraberinde getirdi. PepsiCo Europe’un ürün portföyünde (gıda ve meşrubat) küresel yıllık cirosu 1 milyar doların üzerinde olan 18 marka bulunuyor. Portföydeki marka sayısı ise 200’ün üzerine çıktı. Birleşme sonrası Avrupa’daki PepsiCo çalışan sayısı 30 binden 43 bine çıktı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 400 Milyon Dolar Tasarruf Planladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement