ABD'de İnternete Karşı 'Telif Savaşı' Patladı - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de İnternete Karşı 'Telif Savaşı' Patladı

ABD\'de İnternete Karşı \'Telif Savaşı\' Patladı

Krizde İlan Gelirleri Buharlaşan, Tirajı Düşen Gazeteler Okurlarını Peş Peşe Bedava Haber İmkanı Sunan İnternet Sitelerine Kaptırıyor. Gazetelerin Haberlerini Herhangi Bir Ücret Ödemeden Kullanan Bu Sitelere Savaş Açan ABD Merkezli Haber Uluslararası Haber Ajansı Associated Press (AP), Mücadelesini Telif Hakkı Ücretini Düşürerek Vermeyi Planlıyor.

09.04.2009 01:34

Krizde ilan gelirleri buharlaşan, tirajı düşen gazeteler okurlarını peş peşe bedava haber imkanı sunan internet sitelerine kaptırıyor. Gazetelerin haberlerini herhangi bir ücret ödemeden kullanan bu sitelere savaş açan ABD merkezli haber uluslararası haber ajansı Associated Press (AP), mücadelesini telif hakkı ücretini düşürerek vermeyi planlıyor.

Haber hırsızlığı önlenmeli

News Corp. medya grubunun patronu Rupert Murdoch ise "Google’un haberlerimizi çalmasına izin mi vereceğiz. Tabii ki hayır" diyerek tepkisini dile getiriyor. En büyük sanal haber alanlarından biri olan Google’ın CEO’su Eric Schmidt de "Birçok okur artık bedava haberi tercih ediyor. Gazetelerin burada yapması gereken savaş açmak değil, yeni ortaklık yolları düşünmektir" diyor.

Teknolojik tenyalar

Çılgın gibi kızgın olduklarını dile getiren Associated Press’in Başkanı Dean Singleton, "Buna daha fazla katlanamayacağız. Başkalarının bize ait olan şeyleri kullanarak gitmesine daha fazla seyirci kalamayız" diyor. The Wall Street Journal’ın yöneticisi Robert Thomson ise tepkisini şöyle dile getiriyor: "Bazı web sitelerinin parazit gibi olduğunu, teknolojik tenya gibi çalıştığını görüyoruz. Ortada bir gerçek var ki okur yanlış yoldan sosyalleşiyor. Bu da Google gibi sitelerden kaynaklanıyor."

Tek tek kapanıyor

ABD’de son birkaç hafta içinde The Rocky Mountain News of Denver ve Seattle Post-Intelligencer adlı gazeteler kapanmak zorunda kaldı. Los Angeles Times gibi gazeteleri içinde bulunduran Tribune Grubu da iflasını ilan etti. San Francisco Chronicle’ın yayıncısı Hearst Corp. da sendikaların işçi çıkarılmasına göz yummaması durumunda iflas edebileceğini dile getiriyor. The New York Times da, benzer gerekçelerle Boston Globe’u kapatabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD'de İnternete Karşı 'Telif Savaşı' Patladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement