"Abd Tahvil Alımını Azaltmayacak, Artıracak" - Son Dakika
Ekonomi

"Abd Tahvil Alımını Azaltmayacak, Artıracak"

"Abd Tahvil Alımını Azaltmayacak, Artıracak"

Uluslararası yatırım uzmanı Marc Faber: "Fed tahvil alımını zaman içinde artırmak zorunda kalacak" "Fed'in hali hazırda aylık tahvil alımı sanıldığının aksine 85 milyar dolar değil, 100 milyar doların üzerinde..." "Bence altın fiyatları uzun vadede yükselecek. Genel trend, altın fiyatlarında yükselişi işaret ediyor"

08.10.2013 11:08

GÖKHAN KURTARAN - Piyasalarda "Doktor Kıyamet" olarak bilinen uluslararası yatırım uzmanı Marc Faber, ABD hükümetinin kısmen kapanmasına neden olan borç tavanı sorununun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını da etkileyeceği öngörüsünde bulunarak, "Fed tahvil alımını zaman içinde artırmak zorunda kalacak" dedi.

Aynı zamanda Gloom, Boom & Doom adlı ekonomi ve finans portalını editörü olan Faber, AA muhabirinin sorularını yanıtlayarak, "Fed'in bu ay sonunda da tahvil azaltımına gitmesini beklemiyorum. Şu anda Fed, 'bakın bütçeye ilişkin sorunumuz" var diyeceklerdir. Fed ne yaparsa yapsın kimseyi mutlu edemeyecek, ABD'de Fed'in parasal politikasına daha fazla bel bağlamak zorunda kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde Fed'in para politikalarının yaşanan borç tavanı krizinden etkileneceği tahminini yineleyen Faber, "Fed tahvil alımını zaman içinde artırmak zorunda kalacak. Fed'in hali hazırda aylık tahvil alımı sanıldığının aksine 85 milyar dolar değil, 100 milyar doların üzerinde. Ben parasal varlık enflasyonunun sürmeye devam edeceğini düşünüyorum. Bence Fed tahvil alımınından vazgeçmeyecek" şeklinde konuştu.

"ABD hükümetinin kapanmasını piyasalara etkisi sınırlı olacak"

ABD ekonomisinin borç tavanı tartışmalarından daha önemli bazı sistemik sorunlara sahip olduğunu vurgulayan Faber, şunları kaydetti:

"ABD hükümetinin 6 aydan uzun bir süre kapalı kalmaması halinde piyasalara olan etkisi sınırılı olacaktır. ABD'de hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar para harcamak istiyor. Aradaki fark, Cumhuriyetçiler daha fazla savunma sanayine para harcamak isterken, Demokratlar başka alanlara para harcamak istiyor. Fakat daha önce de olduğu her iki taraf da tutumlarından ödün vermek zorunda kalacak. Piyasaların bunun öncesinde biraz abartılı olduğunu ve zaten bir düzeltmeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum"

ABD'de geçen hafta Kongre'de ülkenin bütçesi üzerinde anlaşılamamasının altında ekonomik sebeplerden çok politik nedenlerin yattığını belirten Faber, şöyle devam etti:

"ABD'de hükümetin kapanması aslında hükümetin ne kadar işlevsiz olduğunu gösteriyor.  Asıl sorunun borç krizi, harcamalar ve borç tavanı olduğunu düşünmüyorum. Asıl sorun sistemde... Cumhuriyetçiler'in bir kısmı Başkan Obama'dan nefret ediyor. John McCain'e kalsa Suriye'yi durdurup, büyük ihtimalle yeni bir savaşı başlatacaktır. Başkan Obama buna büyük ölçüde mani oldu. Tüm Cumhuriyetçiler değil ama Cumhuriyetçilerin içerisinde John McCain gibi düşünen bir grup bu yüzden (Suriye'ye müdahalede bulunmadığı için) Obama'dan nefret ediyor."

"Altın satın alıyorum"

Son dönemdeki altın fiyatlarına ilişkin sorularını da yanıtlayan Faber, "Altına talep son on yıl içerisinde büyük oranda arttı ve bu da altın fiyatlarını ortalama 1.300 dolarlara kadar da getirdi. Bence altın fiyatları uzun vadede yükselecek. Peki bir miktar daha altın fiyatlarında düzeltme görebilir miyiz? Mümkün" dedi.

Öte yandan hali hazırda yakın dönemde altın fiyatlarındaki azalışın bir düzeltme vazifesi gördüğünü ifade eden Faber, "Bir dönem 1.900 dolarları göre altın fiyatlarından 1.300 dolarla kadar büyük çaplı bir düzeltme gördüğümüzü düşünüyorum. Ben altınlarımı satmıyorum ve sürekli olarak altın satın alıyorum. Genel trend altın fiyatlarında yükselişi işaret ediyor" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Abd Tahvil Alımını Azaltmayacak, Artıracak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement