Altında Profesyonel Yatırımcılar Satışa Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Altında Profesyonel Yatırımcılar Satışa Devam Ediyor

Altında Profesyonel Yatırımcılar Satışa Devam Ediyor

Garanti Bankası Emtia İşlemleri Yöneticisi Kalyoncu: "Uluslararası profesyonel yatırımcılar altın satışına devam ediyor" "Bir ay içerisinde altının onsunun 1.200 dolarlara inmesini bekliyorum"

21.06.2013 12:46

Uluslararası piyasada altının onsu son iki buçuk yıldır gördüğü en düşük seviye olan 1.269 dolar seviyesine kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla 1.300 dolar seviyesini test ediyor. Analistler, bireysel yatırımcıların fiyatlar düştüğü için alım tarafında olduğunu, profesyenel yatırımcıların da satış tarafında olduğuna dikkati çekiyor.

Uzakdoğu borsalarında dün başlayan düşüşünü devam ettirerek en düşük 1.269 dolar seviyesine kadar gerileyen altının onsu, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla 1.300 dolar seviyesinin üzerine çıkmaya çalışsa da, analistler teknik olarak 1.305 dolar seviyesi aşılmadığı sürece 1.250 dolar desteğinin test edilebileceğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin bu yıl sonuna kadar azaltılabileceği ve 2014 yılında sonlandırılabileceği yönündeki açıklamalarının ardından düşüşü ivme kazanan altının onsunda bugün Uzakdoğu borsalarının kapanışına yakın gelen tepki alımları dikkati çekti.

Avrupa borsaları açılışının ardından yatay seyreden ons fiyatı için analistler, ABD borsaları açılana kadar 1.260 - 1.310 bandı arasında dalgalı hareketin devam edebileceğini belirtiyor. Ons fiyatının 1.305 doların üzerine yükselerek bu seviyeyi tekrar destek konumuna getirmesi durumunda iyimserliğin artabileceğine değinen analistler, bu seviyenin aşılamaması durumunda 1.250 ve 1.200 dolar seviyelerindeki desteklerin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

-"Bir ay içerisinde 1.200 dolarlara kadar inmesini bekliyorum"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Bankası Emtia İşlemleri Yöneticisi Alper Kalyoncu, Fed'in sıkılaştırma politikasına geçiş sinyali vermesi ile altında da profesyonel yatırımcıların satışa geçtiğini belirterek, bu atmosferde altının yönünün aşağı olduğunu ve bir ay içerisinde 1.200 dolarlara kadar inmesini beklediklerini söyledi.

Altına potansiyel bir alım gelmesini beklemediğini kaydeden Kalyoncu, altına alım gelse de tekrar 1.300-1.350 dolarlara kadar çıkabileceğini ve bu yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesinin akıllıca olacağını ifade etti.

Uluslararası profesyonel yatırımcıların altın satışına devam ettiğini kaydeden Kalyoncu, faizler arttıkça yüksek faizli enstrümanların altına alternatif olduğunu söyledi.

Altında satışların beklenen bir trend olduğunu dile getiren Kalyoncu, şunları söyledi:

"Merkez bankaları son dönemde altın rezervlerini artırdı. 1.200 dolarda bir taban oluşursa merkez bankaları alımlara devam edecektir. Çünkü bu uzun vadeli bir trend. Bugünün yarının bir trendi değil. Orada bir dönüş olacağını sanmıyorum. Zaten altın fiyatının da tabanını o tutar. Ama spekülatif hareketlerle 1.200 dolarlara kadar gideceğini düşünüyorum. Oradan tekrar 1.300'lere dönebilir. Çünkü mücevher sektöründen de talep geleceğini düşünüyorum."

Kalyoncu, altında bir miktar fiziksel talep gözüktüğünü ama bu talebin ancak düşüşün hızını durdurabileceğini, bu durumun yönü yukarı çevirecek hareketler olmadığını ifade etti.

Bireysel yatırımcıların fiyatlar düştüğü için alım tarafında olduğunu, profosyenel yatırımcıların da satış tarafında olduğunu aktaran Kalyoncu, profesyonel yatırımcıların satış miktarının daha ağır basacağını öne sürdü.

Altının onsundaki düşüşün yurt içinde dolar/TL'deki yükselişle dengelendiğini ve fiyatlarda gün içi dalgalanmalar dışında önemli bir değişiklik olmadığını belirten AA Finans Analisti Mehmet Ali Yıldırımtürk ise "Kapalıçarşı altın piyasasında dün 24 ayar altın fiyatı 81,00 TL/Gr'dan başladığı gün içinde 80,50 TL/Gr'a kadar gerileyip, gün sonunda 81,40 TL/Gr olmuştu" dedi.

Altın fiyatındaki dalgalanma sırasında fiziki talebin dengeli olduğunu ifade eden Yıldırımtürk, 24 ayar altın fiyatı dolar/Ons ve dolar/TL fiyatına duyarlı olarak olası gerilemelerde 79,75 TL/Gr'a kadar geri çekilebileceğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Altında Profesyonel Yatırımcılar Satışa Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement