Anonim Şirket Kuruluşu Hakkında Bilinmesi Gerekenler - Son Dakika
Ekonomi

Anonim Şirket Kuruluşu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anonim Şirket Kuruluşu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Özellikle Anonim Şirketlerin kuruluşu ve sermaye yapısının neler olduğu, sermaye yapısını kurarken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgilendirme yaptığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

25.10.2017 12:09

Özellikle Anonim Şirketlerin kuruluşu ve sermaye yapısının neler olduğu, sermaye yapısını kurarken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgilendirme yaptığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Anonim Şirket Kuruluşu

Anonim şirket kuruluşunda minimum 50.000 Türk Lirası sermaye zorunluluğu bulunmaktadır.  bir gerçek kişi veya bir tüzel kişi ortaklı kurulabileceği gibi bir daha fazla ortak veda anonim şirket kurulabilir.  Anonim şirket  ortak veya ortaklarına Önce şirket ünvanında belirlenmesi ardından şirket merkezini belirlenmesi ve ardından minimum sermaye veya daha fazla sermaye koyacaklar sa sermaye oranı payları ve hisse oranlarını belirlemeye gerekir ve mutlaka  faaliyette bulunacakları sektörlerden bir tanesine yer vermeleri gerekir.  Tüm bu detayların yazılacağı önceden Türk Ticaret Kanunu  yönetmelikleri ile hazırlanmış ana sözleşmeye hazırlayıp noterlerde onayladıktan sonra Türk ticaret siciline tescil ettirerek Anonim Şirketi tüzel kişilik kazandırılabilir.

Limited şirketlerin kuruluşunda olduğu gibi anonim şirketlerinde kuruluşunda kuruluştan önce sermayenin dörtte birinin bloke olarak yatırılması gerekir.  kalan kısmını Ortaklar 24 ay içerisinde ödemek durumundadır.

Anonim Şirketin Sermaye Yapısı

Anonim şirketlerde minimum 50.000 Türk lirası sermaye koyulması zorunluluğu vardır.  Bu sermayenin dörtte biri kuruluştan önce mutlaka yaptırılmalıdır ve yatırıldığına dair dekontu birlikte şirket kuruluşu gerçekleştirilebilir.

Kalan kısım ise Ortaklar tarafından 24 ay içerisinde ödenmelidir ortakların gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olması mümkündür.  Sermaye taahhüdü hem tüzel kişi hem gerçek kişi tarafından söz konusu olabilir  şirketlerin sermaye yapısı açısından ise nakit sermaye koyulabilecek gibi ayni Sermaye koyulması mümkündür.  ayni sermaye konulması durumunda ise değer tespitine ilişkin mahkeme tarafından atanmış bir bilirkişi tarafından raporun ana sözleşmeye eklenmesi gerekir

Anonim Şirketlerin Ortaklık Yapısı

Anonim şirketler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte en az 1 kişiyle  kurmak mümkün olabiliyor.  Aynı zamanda 1 kişilik yönetim kurulu üyesi ve  seçilebiliyor.  Ortaklar gerçek kişi olabileceği gibi  Tüzel kişilerde olabilir tüzel kişinin yönetim kurulu üyesi veya Kanuni temsilci olarak atanması durumunda ise bu tüzel kişinin tayin edeceği gerçek kişinin Kanuni temsilci olarak Tescil edilmesi ve karar altına alınması gerekmektedir

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi Anonim Şirket Kuruluşu Hakkında Bilinmesi Gerekenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement