Banka Ücretlerinde Yeni Dönem Başlıyor: Tüketicilerden 20 Ücret Kalemi Dışında Hiçbir Ücret... - Son Dakika
Ekonomi

Banka Ücretlerinde Yeni Dönem Başlıyor: Tüketicilerden 20 Ücret Kalemi Dışında Hiçbir Ücret...

Banka Ücretlerinde Yeni Dönem Başlıyor: Tüketicilerden 20 Ücret Kalemi Dışında Hiçbir Ücret...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketicilerden alınacak ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağına göre, 20 ücret kalemi dışında bankacılık işlemlerinde hiçbir ücretin alınamayacağı bir modelin oluşturulduğunu bildirdi.

21.08.2014 16:03

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketicilerden alınacak ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağına göre, 20 ücret kalemi dışında bankacılık işlemlerinde hiçbir ücretin alınamayacağı bir modelin oluşturulduğunu bildirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağını görüşüne açtı.

-SÖZLEŞMELER EN AZ 12 PUNTO BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK-

BDDK'nın internet sitesinde yer alan taslağa göre, 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturuldu. Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacak.

Taslağa göre, kuruluşlar ile finansal tüketiciler arasında düzenlenen sözleşmeler ve yapılan bilgilendirmeler en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenecek ve bunların bir nüshası kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı vasıtasıyla finansal tüketiciye verilecek. Kağıt üzerinde düzenlenecek sözleşmelerde, "Sözleşmenin bir nüshasını elden aldım." şeklindeki ibarenin finansal tüketici tarafından yazılmasının sağlanması zorunlu olacak.

-SÖZLEŞMELER KAPSAMINDA ÜCRET TALEP EDİLECEK HER ÜRÜN İÇİN ONAY ALINACAK-

Sözleşmeler kapsamında ücret talep edilebilecek her bir ürün veya hizmet için ayrı ayrı olmak üzere finansal tüketicinin onayının alınması zorunlu olacak. Kuruluşlar tarafından finansal tüketicinin onayının alındığı ispat edilemediği takdirde, onay alınmamış sayılacak. Kurum, gerekli gördüğü hallerde her bir ürün veya hizmet bazında alınacak onayın şekil ve içeriğini belirlemeye yetkili olacak.

Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil edilemeyecek.

-HESABI HAREKET GÖRMEYEN TÜKETİCİLERDEN HESAP İŞLETİM ÜCRETİ ALINAMAYACAK-

Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle herhangi bir hesabı hareket görmeyen finansal tüketicilerden bu süre zarfında hesap işletim ücreti alınamayacak. Tahsil edilemeyen hesap işletim ücreti, tahakkuk tarihinden itibaren en fazla son 12 aylık dönem için sonradan tahsil edilmek üzere bekletilebilecek. Bu dönem zarfında hesap işletim ücretlerinin tahsili için finansal tüketicilere icra takibi yapılamayacak, anılan 12 aylık dönem sonunda hesap işletim ücretlerinin tahsil edilememesi halinde ise bu ücretlere ilişkin tahakkuklar ters kayıt yapılmak suretiyle iptal edilecek. Finansal tüketici, hesap işletim ücretinin tahsili amacıyla kredilendirilemeyecek.

-BANKA KARTLARI İLE SANAL KREDİ KARTLARINDAN YILLIK ÜYELİK ÜCRETİ ALINAMAYACAK-

Kart çıkaran kuruluşlar, finansal tüketicilere yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacaklar. Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi halinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemeyecek. Kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı limiti belirlerken, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartı değerlendirme kriterlerini aynen uygulaması zorunlu olacak. Banka kartları ile sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınamayacak. Kredi kartı yıllık üyelik ücreti, ancak finansal tüketicinin kartı borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımını müteakip ve yıllık olarak tahakkuk ettirilebilecek.

-İKİ ADETE KADAR KART YENİLEME KARŞILIĞINDA ÜCRET TALEP EDİLEMEYECEK-

Hesap özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ve kullanımı ile bir takvim yılı içerisinde kayıp, çalıntı ve benzeri nedenler dolayısıyla gerçekleştirilen iki adete kadar kart yenileme karşılığında ücret talep edilemeyecek. Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu bankanın bankacılık işlem alanlarından herhangi birini kullanmak suretiyle kendi hesabına para yatırması ile finansal tüketicinin hesabının bulunduğu şubeden finansal tüketici adına üçüncü kişilerin para yatırması işlemlerinden ücret talep edilemeyecek.

-MB'YE ÖDENEN MASRAFLAR DIŞINDA TÜKETİCİDEN HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP EDİLEMEYECEK-

Gelen veya giden elektronik fon transfer sistemi işlemlerinde, finansal tüketicinin hatası nedeniyle para iadesi gereken durumlarda, Merkez Bankasına ödenen masraflar dışında finansal tüketiciden herhangi bir ücret talep edilemeyecek. Havalenin iadesi, reddi, devri ya da havale işlemine dair bilgi değişikliği işlemlerinden bir kamu kurum ve kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenen ücretler dışında ücret talep edilemeyecek.

-ATM'DEN PARA ÇEKME, BAKİYE SORMA ÜCRETSİZ OLACAK-

Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM'lerden kendi hesabı için para yatırma, bakiye sorgulama ve ilgili kuruluş tarafından belirlenen limit dâhilinde yapılan para çekme işlemlerinden ücret talep edilemeyecek. Kiralık kasa ziyaretine ilişkin herhangi bir ücret talep edilemeyecek. Kiralık kasa hizmetinin sona ermesi halinde kiralık kasaya ilişkin finansal tüketici tarafından gerçekleştirilen bir hasar, ödenmeyen kira bedelleri ve kiralık kasa sözleşmesinden doğan diğer borçlar dolayısıyla depozito ücretinden düşülerek kalan tutar derhal iade edilecek.

-KALDIRILAN ÖNEMLİ ÜCRET KALEMLERİ-

Söz konusu taslakta, kaldırılan önemli ücret kalemleri şöyle sıralandı:

"-Onaysız yapılan bildirimler

-İpotek fek ücreti,

-Kiralık kasa ziyaret ücreti,

-Bozuk para tümleme ücreti,

-Borcu yoktur yazısı ücreti,

-Dekont yazdırma ücreti,

-Hesap bakım ücreti,

-Hesap özeti gönderim ücreti,

-SMS gönderim ücreti,

-Hesap işlemsizlik ücreti,

-Hesap cüzdanı yazdırma ücreti,

-Banka kartı ücreti,

-Hesap açma-kapama ücreti,

-Dosya masrafı,

-Kredi istihbarat ücreti,

-Kredi işlem fişi ücreti,

-Ödeme planı değiştirme ücreti,

-Değişken taksitli ödeme planı ücreti,

-Sanal kredi kartı ücreti,

-Kendi hesabına para yatırma ücreti,

-Reddedilen kredi ücreti,

-Kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti,

-Taksitli nakit avans komisyonu,

-Hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti,

-Hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti,

-Belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Banka Ücretlerinde Yeni Dönem Başlıyor: Tüketicilerden 20 Ücret Kalemi Dışında Hiçbir Ücret... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement