Boeing 747-8 Intercontinental İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi. - Son Dakika
Ekonomi

Boeing 747-8 Intercontinental İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi.

Boeing 747-8 Intercontinental İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi.

Şirketin Everett – Washington'daki Tesislerinden Havalanan 747-8 Intercontinental, 4 Saat 25 Dakikalık Bir Uçuşun Ardından, Seattle'daki Tesislere İndi

21.03.2011 10:53

Boeing'in yeni modeli 747-8 Intercontinental ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Şirketin Everett – Washington'daki tesislerinden havalanan 747-8 Intercontinental, 4 saat 25 dakikalık bir uçuşun ardından, Seattle'daki tesislere indi. Boeing çalışanları, müşteriler, tedarikçiler, basın mensupları ve sektör temsilcilerinden oluşan binlerce davetlinin huzurunda gerçekleştirilen ilk uçuş, aynı zamanda bu yılın 4. çeyreğine kadar sürecek uçuş testi programının da başlangıcı oldu.

Boeing'in efsanevi Jumbo Jeti 747 serisinin en yeni üyesi 747-8 Intercontinental, yerel saatle 09:59'da havalandı. Kaptan Pilotlar Mark Feuerstein ve Paul Stemer yönetimindeki uçuş saat 14:24'te sona erdi. Kaptan Pilot Mark Feuerstein, "Böylesine harika bir uçağın ilk uçuşunda görev almak büyük bir ayrıcalık ve bu uçağı tasarlayan binlerce insanla bu özel günü paylaşmak da büyük bir onur." diyerek duygularını dile getirdi.

Boeing 747-8 Intercontinental'in yaklaşık 600 uçuş saatini kapsayacak test programının başlangıcı olan uçuş süresince, uçağın temel hareket kabiliyetleriyle uçuş performansı test edildi. Yeni 747-8 ilk uçuşunda 5.791 metre irtifada, saatte 463 kilometre hıza ulaştı.

Boeing Ticari Uçaklar 747 Programı Başkan Yardımcısı ve genel Müdürü Elizabeth Lund, "Bugün, başta 747-8 ekibi ve Boeing için çok önemli bir gün. Böyle güzel bir uçağın uçtuğunu görmek gurur veriyor. Uçağımızın tasarımında ve üretiminde emeği olan mühendislerimize, üretim hattındaki çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve yurtdışı tedarikçilerimize, gösterdikleri büyük çabadan ötürü teşekkür ediyorum." dedi.

Lufthansa ile birlikte, aralarında Kore Havayolları'nın da bulunduğu 8 seçkin havayolu şirketi, bugüne kadar toplam 33 Boeing 747-8 Intercontinental sipariş etti. Geçtiğimiz günlerde Çin'in ulusal havayolu Air China da, hükümetin onayını takiben 5 uçak sipariş edeceğini açıkladı. İlk uçağın bu yılın son çeyreğinde teslim edilmesi planlanıyor.

Boeing 747-8 Intercontinental, önceki versiyonu 747-400 modeline oranla %12 daha düşük bir değerle, geniş yolcu uçakları arasında en düşük koltuk/mil maliyetini sunacak. Yeni uçak, 747-400'e göre, yolcu başına %16 daha az yakıt tüketip, %16 daha düşük karbon salınımına sebep olurken, %30 daha sessiz uçacak. 747-8 Intercontinental, tıpkı 787 Dreamliner'da olduğu gibi, yolculara daha ferah ve konforlu bir yolculuk sağlayacak yenilikçi bir kabine sahip olacak.

Yeni uçak, güneşin doğuşunu simgeleyen kırmızı-turuncu renkli bir tasarımla boyandı. Sadece ilk 747-8 Intercontinental'de uygulanan bu tasarım, Boeing'in standart mavi tasarımından belirgin bir şekilde farklılık gösteriyor. Bu yeni renkler, farklı kültürlerde bolluk ve iyi şans gibi kavramları simgelediğinden, Boeing'in, birçok önemli müşterisine saygısının da bir ifadesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Boeing 747-8 Intercontinental İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement