Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir? - Son Dakika
Ekonomi

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir?

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir?

Bir ürünün ihracatçının deposundan çıkıp ithalatçının deposuna ulaşıncaya kadar arada; lojistik masrafları, gümrükleme masrafları, gümrük vergileri, sigorta masrafları, sigorta riskleri ve lokal masrafları vardır.

05.08.2013 09:57

Bir ürünün ihracatçının deposundan çıkıp ithalatçının deposuna ulaşıncaya kadar arada; lojistik masrafları, gümrükleme masrafları, gümrük vergileri, sigorta masrafları, sigorta riskleri ve lokal masrafları vardır. İşte bu lojistik, gümrük, sigorta ve lokal masrafların hangi aşamada kime ait olacağını belirleyen kurallara teslim şekilleri denir.

Bir malın ihracatçıdan ithalatçıya ulaştırılabilmesi için 4 ana teslim yeri vardır. Buralar;

İhracatçının deposu

İhracatçının gümrüğü

İthalatçının gümrüğü

İthalatçının deposu

Dış ticarette şu an itibariyle kullanılan 11 teslim şekli olmasına rağmen pratikte yukarıda sıraladığım 4 teslim yerine göre 4 tane teslim şekli kullanılır. Bunlar;

"ihracatçı malı deposunda teslim ediyorsa Ex Works"

"ihracatçı malı gümrüğünde teslim ediyorsa FOB ya da FCA"

"ihracatçı malı ithalatçının gümrüğünde teslim ediyorsa CİF ya da CİP"

"ihracatçı malı ithalatçının deposunda teslim ediyorsa DAP"

Dünya ticaretinin yüzde 70' inden fazlası deniz yoluyla yapıldığı için bu 11 teslim şeklinin 4'ü deniz yoluna tahsis edilmiştir. Bunlar da FAS, FOB, CFR ve CİF'dir. Diğerleri karma taşımaya ait olan teslim şekilleridir.

Kaynak: Wise.tv

Son Dakika Ekonomi Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement