Diyanet'ten Sayıştay'ın '23 Milyonluk' Belirsizlik Raporuna Açıklama - Son Dakika
Ekonomi

Diyanet'ten Sayıştay'ın '23 Milyonluk' Belirsizlik Raporuna Açıklama

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Sayıştay denetçilerinin başkanlığın 23 milyon lirasıyla ilgili hazırladığı raporun haber yapılmasına tepki gösterdi.

05.10.2015 14:00  Güncelleme: 14:57

Sayıştay Denetim Raporu'na göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2014'te kendi bütçesini 98 milyon lira aşarak 5 milyar 704 milyon 466 bin lira harcadığı belirtildi. Sayıştay raporunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın döner sermaye kaynaklarından kullandığı 23 milyon liranın akıbetinin nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekildi. Diyanetin 2014 yılı faaliyet raporunun incelenmesinde genel bütçe kaynaklarından tahsis olunan ödeneklerin kullanımına ilişkin yer verilirken, bu 23 milyon hakkında bilgi verilmediğinin altı çizildi. Diyanet'in konuyla ilgili yanıtı ise "Gelecek yıl bilgileri veririz." oldu.

HABER DİYANETİ KIZDIRDI

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Sayıştay raporunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın döner sermaye kaynaklarından kullandığı 23 milyon liranın akıbetinin nerede olduğunun bilinmediği yönündeki haberlere ilişkin, "Diyanet İşleri Başkanlığı, kendisine tahsis edilen bütçeyi usül ve esaslarına göre harcamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı döner sermayesinden elde ettiği devlete gelir kazandırmışken sanki bu geliri hesabı verilmeyen bir miktarmış gibi yansıtma durumu söz konusudur." dedi.

RAPORA CEVAP YERİNE HABERE TEPKİ

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, Sayıştay raporunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın döner sermaye kaynaklarından kullandığı 23 milyon liranın akıbetinin nerede olduğunun bilinmediğiyle ilgili haberler üzerine basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özafşar, "Bu gündeme gelen haberler ve ileri sürülen iddiaların gerçeklikle hiçbir alakası yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı kendisine tahsis edilen bütçeyi usül ve esaslarına göre harcamaktadır. Bunların denetimi ilgili kurumlar tarafından usulüne uygun şekilde yapılmaktadır. Burada birbirine karıştırılan bir husus var. Yanlış bilgilendirme manipülasyon ve farklı bir algı oluşturma çabası var." diye konuştu.

PARANIN NEREDE OLDUĞUNU SÖYLEMEDİ

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Maliye Bakanlığı saymanlığı tarafından denetlenen döner sermaye işletmesinin kendisine tahsis edilen limitler içerisindeki harcamaları farklı bir vurguyla ve algıyla sanki bütçe kaynaklarıymış gibi gösterilmek istenmektedir." ifadesini kullanan Özafşar, şunları söyledi:

SAYIŞTAY'IN RAPORUNA DEĞİNMEDİ

"Kamuda döner sermayeler var. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da döner sermaye işletmesi vardır. Bu işletmenin limiti kanunumuzla birlikte 20 milyona çıkartılmıştır. 20 milyon içerisinde iş ve işlem yapma yetkisi verilmiştir. Herhangi bir kaynak tahsil edilmemiştir, para verilmemiştir. Sadece kitap basımı, kitap dağıtımı ve yayınlarla ve kanunda belirtilen işlemlerle 20 milyonluk limit içerisinde iş ve işlem yapma yetkisi verilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı Döner Sermayesine. Şayet buradan elde ettiği kar olursa bu karda devlete gelir olarak iade edilir. Şimdiye kadar geriye baktığımızda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın döner sermaye üzerinden her sene belli bir miktarda çok ciddi yekünu devlet bütçesine gelir olarak kazandırıldığı görülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şey söz konusu olmuştur. Bu bir bütçe geliri değildir. Bütçe tarafından Diyanete herhangi bir para verilmiş değildir. Döner sermaye işletmesinin yaptığı işlerden elde ettiği miktardır. Bunun da muhasebesini Maliye Bakanlığı yapmaktadır. Bu bilgiyi birbirine karıştırarak, basına yansıtmak suretiyle sanki Diyanet İşleri Başkanlığı bütçe fazlası bir harcama yapmış, sanki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bütçeden verilen 23 milyonluk bir miktar var, onu harcamış da harcadığı yerleri gösterememiş gibi bir algı oluşturulmaktadır maalesef. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın veremeyeceği hiçbir hesap yoktur. Bütün hesapları son derece titiz bir şekilde tutulmaktadır. Aynı şekilde hem Maliye Bakanlığı'na hem de TBMM'ye usul ve kaideler çerçevesinde hesabını vermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı döner sermayesinden elde ettiği devlete gelir kazandırmışken sanki bu geliri hesabı verilmeyen bir miktarmış gibi yansıtma durumu söz konusudur. Esef verici bir durumdur. Ümit ediyorum kasıtla ortaya çıkmamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı gibi son derece saygın itibarlı bir müesseseyi rencide edecek milletimizin vicdanını yaralayacak böyle bir haberin yapılmasından dolayı üzüntümüzü ifade ediyoruz."

Diyanet\'ten Sayıştay\'ın \'23 Milyonluk\' Belirsizlik Raporuna Açıklama
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Diyanet'ten Sayıştay'ın '23 Milyonluk' Belirsizlik Raporuna Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (67)

  • T.C: akp tümden malı götürmüş artık görseniz şu gerçekleri....yol yaptı çalsın öylemi senin gelecegini çocugunun gelecegini düşün oyunu öyle ver.. 33 110 Yanıtla
  • bayram: soruya cevap verin ayip be oy yok artik akp ye oylar kemale 30 72 Yanıtla
  • Lol: Para para dertleri bu din iman hikaye.... 24 72 Yanıtla
  • Ustaa: Artik camiyedemi gitmeyelim.... naapalim 15 65 Yanıtla
    ahmak: Salak camiye girerken paramı ödûyorsun hadi ödüyorsun camiye Alla rızası için mi yoksa diyanet için mi gidiyorsun... 54 3
  • Hasan kaya: Para nerde lan 18 54 Yanıtla
  • Fuat kara: Çevir kazı yanmasın....... 17 50 Yanıtla
  • ALLAHTAN KORKMAZLAR YETİM HAKKI YERLER BUNLAR: başımıza din iman diye geldiler ama paradan başka düşündükleri bir şeyler yok bunların herşeyleri para olmuş memlektin kasasını soydular bunlarda n din var n iman var nede Müslümanlık var hepsi lüks düşkünü lüks meraklısı bunlar resmen bu ülkede vatan hainleri bunlarda doğruluk dürüstlük olmaz bunların işi gücü para ama bu koyun ve sığırlara müstehak adamlar resmen memleketi soyuyor sonrada Müslümanız diyorlar siztem böyle çalışıyor 13 50 Yanıtla
  • özy: sizin anlattığınız din müslümanlık olamaz 19 43 Yanıtla
  • ali riza: diyanetin iktidara mi allaha mi çalıştığı ortaya çıkıyor. 23 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement