Dolarda Düşüş Bitiyor mu? - Son Dakika
Ekonomi

Dolarda Düşüş Bitiyor mu?

Dolarda Düşüş Bitiyor mu?

Uzun Süredir Dolarda Devam Eden Düşüş, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Faiz İndirimlerine Ara Vermesiyle Son Bulabilir.

20.11.2007 12:48

Uzun süredir dolarda devam eden düşüş, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimlerine ara vermesiyle son bulabilir.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Bear Stearns'in baş stratejisti Jonathan Golub, yatırımcılarına gönderdiği araştırma notunda iddialı tahminlerde bulundu. Golub, FED'in 11 Aralık'ta yapacağı yılın son toplantısında faizleri indirmeyeceğini ve yüzde 4.5'te bırakacağını belirtti.

Yükselen emtia fiyatları ve doların zayıf seyrine işaret eden Golub, faizlerin mevcut seviyesinde kalmasını beklediğini kaydetti.

FED'in kendi beklentileri doğrultusunda faizleri indirmemesinin, indirim bekleyen genel piyasa beklentilerine ters olduğunun da altını çizen Golub, bu durumda borsalarda düşüş görülebileceği yönünde de uyarılarda bulundu. Golub'a göre özellikle mali sektör, teknoloji ve hammadde sektör hisselerinde sert düşüşler yaşanabilir.

"Piyasa yanlış yapıyor" ifadesini kullanan Golub, birçok hissenin gereğinden fazla yüksek olduğunu ve fiyatlar üzerinde köpük oluştuğunu ileri sürdü. FED'in faizleri değiştirmemesi ile piyasada hayalkırıklığı yaşanacağını belirten Golub, olası dalgalanmalara karşı da yatırımcıları uyardı. Ancak Golub, kısa vadedeki olası dalgalanmalara karşın, FED'in faizleri indirmemesinin uzun vadede daha faydalı olacağını düşünüyor.

Bear Stearns'in baş stratejisti Jonathan Golub FED'in faizleri değiştirmeyeceğini düşünmesine karşın piyasa beklentisi tam ters yönde. Piyasa katılımcılarının tamamına yakını FED'in aralık ayında da faizleri çeyrek puan indirmesini bekliyor. Hatta bu beklentilerle dolar bugün euro karşısında yine değer kaybederken, parite yeni bir rekor kırdı.

 

Dolara ne olacak?

Petrol fiyatları bu yıl yüzde 54 yükselirken, dolar dünyanın en büyük 6 para biriminin oluşturduğu sepete karşı yüzde 9.4 değer yitirdi.

Golub, doların düşüşünün duracağını ve hatta FED'in faizleri değiştirmemesi ile yükselmeye başlayabileceğini belirtiyor.

Sektörde 20 yılını geride bırakan Golub, Bear Stern'de yaklaşık 1.5 ay önce çalışmaya başladı. Golub daha önce JP Morgan Varlık Yönetim biriminde ABD baş hisse stratejisti olarak görev yapıyordu. Golub, dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan Wharton School mezunu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Dolarda Düşüş Bitiyor mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement