Ekonomik Gündem - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomik Gündem

Ekonomik Gündem

Mario Draghi, G-20 ülkelerini döviz hareketleriyle ilgili yaptıkları yorumlarda "sağduyulu olmaya" çağırdığını ifade etti.

19.02.2013 09:07

Euro Bölgesi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, G-20 ülkelerini döviz hareketleriyle ilgili yaptıkları yorumlarda "sağduyulu olmaya" çağırdığını ifade etti.

Draghi bugün Brüksel'de gerçekleştirdiği basın toplantısında geçtiğimiz hafta Moskova'da gerçekleştirilen G-20 toplantısında "Bütün herkesi çok ama çok kuvvetli bir kelime disiplinine davet ettim çünkü ne kadar az konuşursak o kadar iyi" dedi. "Döviz kurları temelleri yansıtmalı ve Euro'nun nominal ve reel döviz kuruna baktığımızda kesinlikle uzun vadeli ortalamalarının yakınında olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Draghi ayrıca AMB'nin yeni ekonomik tahminlerinde güçlenen Euro'nun enflasyon görünümünü değiştirip değiştirmediğine dair bir değerlendirme yapacağını dile getirdi. AMB'nin şimdiki beklentilerine göre enflasyonun bu yıl yüzde 1.6 ve önümüzdeki yıl yüzde 1.4 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

AMB Başkanı şu anda 1 numaralı önceliklerinin bankanın rekor derecede düşük faizlerinden şirketlerin ve hane halkının yararlanabiliyor olması olduğunu belirtirken, "Reel ekonomiye iletimi nasıl sağlayacağımıza dair alternatif yolları aramaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD

Altın fiyatları, Mayıs ayından bu yana yaşanan en sert haftalık düşüşün alımları artıracağına yönelik söylentiye karşın yatırımcıların gelişme sinyali veren ekonomik verileri fiyatlamasıyla kazanç ve kayıplar arasında gel-git yaşadı. Platin ise bir Anglo American Platinum Ltd. madeninde meydana gelen çatışmanın ardından yükseldi.

Fed'in eski başkanı Alan Greenspan, otomatik harcama kesintilerinin 1 Mart'ta devreye gireceğini ve ekonomi üzerinde bir etkisinin olacağını söyledi.

ABD'de 1 Mart-30 Eylül dönemi arasında 85 milyar dolarlık harcama kesintisi öngörülüyor. "Bunun olmamasına yönelik bir senaryo" görmekte zorlandığını ifade eden Greenspan, ancak etkilerinin sanıldığı kadar "korkunç" olmayacağını savundu.

Bu noktada yapılması gerekenin, ekonomi üzerindeki negatif etkiye sahip olacak kesintilerden bir şekilde sıyrılmak olduğunu söyleyen Greenspan, "Eğer hisse piyasası ayakta kalırsa, kesintilerin etkisi de küçük olur" dedi.

Greenspan ayrıca küçül ölçekli harcama kesintilerinin bütçe açığı sorununu gidermeye yetmeyeceğini, bu nedenle de kapsamlı kesintilerin gerektiğini dile getirdi.

Ortadoğu - Asya

Şangay Altın Borsası'ndaki işlem gören altın kontratlarının hacmi bir haftalık tatilin ardından düşük fiyatların da etkisiyle bugün rekora tırmandı.

Varlık bazında Çin'in dördüncü büyük bankası olan Bank of China Ltd al-satçısı Qu Mingyu konuyla ilgili "Çinli yatırımcılar tatiilin ardından bugün piyasalara geri döndüler ve geçtiğimiz hafta altın fiyatlarındaki düşüş, birçok Çinlinin hala daha altını boğa piyasasında görüyor olması ile alım yönünde büyük cesaret veriyor." yorumunda bulundu.

Japonya'da ise yakın zamanda yeni Merkez Bankası Başkanı açıklanabilir.

G-20 ülkeleri Moskova'da yaptıkları toplantıda kur manipülasyonuna karşı daha sert bir dil takınırken, Japonya'yı eleştirinin odağına koymaktan da çekindi. Japon yeni, Japonya merkez bankasının deflasyonla mücadele edebilmek için daha fazla parasal teşvik yapabileceği algısından sonra satış göstermeye devam etti.

Açıklanan Veriler

• EUR Euro Bölgesi Cari Hesap Açıklanan: 13.9 B Beklenti: 12.0 B Önceki: 15.9 B

• EUR Fransa 12 Aylık BTF İhalesi Açıklanan: 0.131 % Önceki: 0.145 %

• EUR Fransa 6 Aylık BTF İhalesi Açıklanan: 0.050 % Önceki: 0.048 %

• EUR Fransa 3 Aylık BTF İhalesi Açıklanan: 0.015 % Önceki: 0.012 %

Teknik Analiz

Not: Grafiklerimiz için lütfen .pdf bültenimizi inceleyiniz.

EURUSD

Mario Draghi'nin, Euro bölgesinde ekonomik zayıflığın 2013 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceğini, ikinci çeyrekte ise çok yavaş bir şekilde ekonomik toparlanma beklediklerini dile getirdiği açıklamalarından sonra parite de düşüşler görüldü. Genel anlamda geçen hafta Euro Bölgesinden kötü gelen büyüme verilerinin ardından düşüşlerin gözlendiği paritede 12:00 de açıklanacak Alman ZEW Ekonomik Kanısı etki yaratabilir. ABD'de ki tatilinde sona ermesiyle bu gün volatilitenin artması beklenebilir. Parite de alımların artması sonucu 1.3370 ve 1.3400 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Satış baskısı yaşanması halinde 1.3300 ve 1.3250 desteklerini takip etmekte fayda var.

ALTIN

Çin de tatil sonrası Şangay Altın Borsası'nda işlem gören altın kontratlarının yoğun talep görmesi geçen haftaki kayıpları geri getirmeye yetecek mi hep birlikte göreceğiz. Dün ABD'de piyasalarının kapalı olması sebebiyle, Şangay'daki altın kontrat talebi artışı fiyat hareketlerine tam anlamıyla yansımadı. Bugün volatilite atışı olabileceğini hatırlatalım. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Obama'nın 1 Mart'ta devreye girecek harcama kesintilerini önlemek için Cumhuriyetçilerle çalışmaya hazır olduğu belirtildi. Obama 1 Mart'da istediğini yine alırsa emtia'nın düşüş trendinden kurtulma şansı azalacaktır. Gün içerisinde oluşabilecek bir toparlanma da 1625 ve 1635 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Satış baskısı yaşanması halinde 1609 ve 1600 desteklerini takip etmekte fayda var.

USDTRY

TCMB'de yarın açıklanacak Faiz Oranı Kararı paritede etki yaratabilir. Faiz oranı kararında beklenti 5.50 ve değişmemesi yönünde. Faiz oranı kararı değişmeyebilir fakat, yapısal ekonomik reformlarla olmasa da sonuç olarak ciddi düşüş gösteren cari açık ve bu ay ki özelleştirmelerle oluşan ocak ayı bütçe fazlası verileriyle, TL'nin değerleneceğini ön gören MB'sı faiz koridorunu aşağı çekebilir. Bu durumda parite de oluşacak alış baskısıyla yükselmeler yaşanabilir. 1.7650 desteğinden güç alabilecek fiyatlar kademeli olarak 1.7720 ve 1.7750 dirençleriyle karşılaşabilir. Bu senaryonun gerçekleşmemesi durumunda oluşabilecek satış baskısı sonucu 1.7650 ve 1.7600 desteklerini takip etekte fayda var.

USDJPY

Paritede G-20 sonucunda beklendiği kadar sert bir ifade ile suçlanmayan Japonya parasal genişleme kararlığına devam edecek gibi. Önümüzde ki günlerde Başbakan Abe'nin açıklayacağı yeni MB Başkanı ile pariteye yeni bir soluk gelebilir. Kazumasa Iwata'nın daha önceki demeçlerinden agresif parasal genişleme taraftarı olduğunu biliyoruz. Bu adayın göreve gelmesiyle paritede alışlar güçlenebilir. G-20 Zirvesinden önce yaşadığı kayıpları toparlayan parite de ABD'de ki tatilin bitmesiyle volatilite artış gösterebilir. Alımların artması sonucu 94.400 ve 94.150 destekleri takip edilebilir. Satış baskısının artması halinde ise 93.600 ve 93.250 destek seviyelerini takip etmekte fayda var.

GBPUSD

Geçen hafta İngiltere'den gelen kötü verilerin ardında başlayan ve formasyonumuzun öngördüğü şekilde düşüşüne devam eden paritede görünüm hala zayıf. Dün de ABD'de ki tatil nedeniyle kotasyon düşüktü. Bugün içerisinde de önemli bir veri akışı görünmese de ABD'de açıklanacak bono ihaleleri verisi takip edilebilir. Paritede bir toparlanma sergilenirse 1.5500 ve 1.5540 direnç seviyeleri takip edilebilir. Satış baskısı devam ederse 1.5435 ve 1.5400 destek seviyelerini takip etmekte fayda var.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Ekonomik Gündem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement