Epiaş İçin 114 Şirket Başvurdu - Son Dakika
Ekonomi

Epiaş İçin 114 Şirket Başvurdu

EPDK Başkanı Yılmaz: "EPİAŞ C grubu pay sahibi olmak isteyen 114 şirket EPDK’ya başvurdu" "Başvuruların 100'ü elektrik, 14'ü ise doğalgaz sektöründen geldi.

03.09.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) C grubu pay sahibi olmak için 114 şirketin başvuru yaptığını açıkladı.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, EPİAŞ'a ortaklık için yapılan başvurulara ilişkin bilgi verdi.

EPİAŞ C grubu pay sahibi olmak için 114 şirketin başvuru yaptığını bildiren Yılmaz, başvuruların 100'ünün elektrik, 14'ünün ise doğalgaz sektöründen geldiğini, ilk tespitlere göre toplam talep edilen payın 63 milyon 887 bin 716 olduğunu belirtti. Yılmaz, EPDK'nın, yapılan başvuruları, EPİAŞ esas sözleşmesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde uygunluklarını inceleyerek sonuçlandıracağını ifade etti.

Mustafa Yılmaz, EPİAŞ'ın misyonunun, organize toptan satış piyasalarının etkin, şeffaf ve güvenilir bir biçimde ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması, geliştirilmesi ve işletilmesi, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeden ve güvenilir referans fiyat oluşumunu teminen yeni yatırımların teşvik edilmesi olduğunu kaydetti.

EPİAŞ'a ortaklığın, sağlıklı işleyen bir piyasada güvenilir fiyat oluşumunu sağlamak üzere piyasanın geleceğini güvence altına alan bir yatırım olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Şirketler pay sahipliği karşılığı EPİAŞ'a koyacakları sermayeyi sadece para ile sınırlandırmamalı, EPİAŞ'ın verimliliğinin sağlanması hedefi ile insan kaynağı ve know-how anlamında da EPİAŞ'a destek olacaklarını düşünmeli" ifadelerini kullandı.

EPİAŞ pay sahipliğinin şirketlerin marka değerlerine de katkı sağlayacağına dikkat çeken Yılmaz, gelişmiş ve likiditesi yüksek bir piyasanın başarılı bir şekilde işletilmesi, tüm piyasa oyuncuları için riskleri yönetmek adına kritik önem taşımakta olduğunun unutulmaması ve EPİAŞ'a ortaklığın da bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Talepler arzın 1,59 katı

EPİAŞ'ın sermayesi 61 milyon 572 bin 770 lira olarak belirlendi. Şirketin sermayesi, her biri 1 lira itibari değerdeki 61 milyon 572 bin 770 paya bölündü ve bu paylar 3 ana gruba tahsis edildi. Şirkette, A grubu pay sahibi TEİAŞ yüzde 30, B grubu pay sahibi Borsa İstanbul'a yüzde 30 ve C grubu pay sahibi piyasa katılımcıları yüzde 40'lık ağırlığa sahip olacak.

C grubu için talep edilen pay, arz edilen 24 milyon 629 bin 108 payın 1,59 katı olarak gerçekleşti.

C grubunda minimum 50 bin, maksimum 2 milyon 462 bin 910 paya sahip olunabiliyor. Bu payların, toplam paya oranları ise sırasıyla yüzde 0,02 ve yüzde 4'e karşılık geliyor.

Yapılan 114 başvuruların 41'i minimum, 14'ü ise maksimum pay taleplerinden oluşuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Epiaş İçin 114 Şirket Başvurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement