Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi - Son Dakika
Ekonomi

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi (BFRC), finansal koşullara ilişkin özet bir gösterge oluşturdu ve endeksin ekonomik aktiviteyle ilişkisine dair bir araştırma yayımladı.

11.11.2022 09:50  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi (BFRC), finansal koşullara ilişkin özet bir gösterge oluşturdu ve endeksin ekonomik aktiviteyle ilişkisine dair bir araştırma yayımladı.

'Finansal Koşullar Bize Ne Söylüyor?' başlıklı araştırma sonucuna göre 2022 yılında finansal koşullarda izlenen sıkılaşma eğilimi, 2022 yılı ortalarından itibaren ekonomik aktivite göstergelerindeki ılımlı yavaşlama eğilimini teyit ediyor ve söz konusu eğilimin önümüzdeki dönemde devamına işaret ediyor.

"2022 yılı ikinci yarısında ekonomik aktivitede ılımlı yavaşlama sinyalleri var"

Araştırma, öncelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2022 yılı Ağustos ayından bu yana Para Politikası Kurulu (PPK) karar metinlerinde faiz indirimlerine gerekçe olarak sunduğu sanayi üretimi ve istihdam görünümü açısından "finansal koşulların destekleyici olması" gereğine dikkat çekiliyor. Ardından 2022 yılı ortalarından itibaren çeşitli ekonomik aktivite göstergelerindeki (sanayi üretimi, istihdam ve imalat PMI) ılımlı yavaşlama sinyalleri ortaya konuyor.

"Endeksteki gerileme, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın 2023 yılına sarkabileceğini gösteriyor"

Çalışmada ilk olarak hisse senedi, tahvil, döviz kuru piyasaları, portföy akımları ve risk primini içeren çeşitli finansal göstergeler kullanılarak Finansal Koşullar Endeksi (FKE) oluşturuluyor. Endeks, finansal koşulların 2021 yılı sonundan itibaren sıkılaşma eğiliminde olduğu gösteriliyor. Çalışmanın bulgularına göre, tarihsel olarak bakıldığında, pandeminin oluşturduğu geçici dalgalanma dönemi dışında FKE sanayi üretimini 5 ay kadar öncülüyor. Bu çerçevede, 2022 yılı Eylül ayı itibarıyla finansal koşullardaki sıkılaşma eğiliminin sürmesi, ekonomik aktivitedeki yavaşlama eğiliminin 2023 yılının ilk aylarına sarkabileceğine işaret ediliyor. Dünya'daki duraganlaşma ile birlikte Türkiye ihracat pazarlarındaki duraganlık, 2023 yılının ilk aylarında Türkiye'de de ekonomik aktivinenin gücünde zayıflama için en büyük unsur olarak değerlendiriliyor.

BFRC, finansal şartlar ve ekonomik aktivite arasındaki ilişkinin güncel olarak değerlendirilebilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde de düzenli olarak araştırma sonuçlarını sunmaya devam edecek. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement