Fındık İşçilerine Ödenecek Asgari Ücretler Belirlendi - Son Dakika
Ekonomi

Fındık İşçilerine Ödenecek Asgari Ücretler Belirlendi

Fındık İşçilerine Ödenecek Asgari Ücretler Belirlendi

Ordu Vali Vekili Ömer Adar, fındık bahçesinde 16 yaşından küçük çocuk işçilerin çalıştırılması durumunda veli ve bahçe sahibinin cezalandırılacağını söyledi.

16.07.2013 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Vali Vekili Ömer Adar, fındık bahçesinde 16 yaşından küçük çocuk işçilerin çalıştırılması durumunda veli ve bahçe sahibinin cezalandırılacağını söyledi.

Ordu Valiliğinde, Vali Vekili Ömer Adar başkanlığında, Ziraat Odaları Başkanları ve ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantıda, 2013 yılı fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek asgari ücretler belirlendi.

Toplantıda, 16 yaş ve altındaki çocukların fındık hasadında çalıştırılmaması için alınması gereken tedbirlerin de kararlaştırıldığı toplantıda, Vali Vekili Ömer Adar, çocukların bahçeden uzak tutulması için her türlü önlemin alınacağını söyledi.

Çocuk işçi konusunda taviz verilmeyeceğini belirten Ömer Adar, "16 yaş ve altı çocukları bahçesinde çalıştıran bahçe sahibi de, çocuğun velisi de cezalandırılacak. İlk kez yakalanan bahçe sahibi ve veliye 180'er TL ceza kesilecek. Ancak bir daha aynı kişiler yakalanırsa cezalar katlanarak artacak. Dolayısıyla bahçe sahiplerinin çocuk işçi çalıştırmamaları ve bu konuda çok hassas davranmaları gerekiyor" dedi.

FINDIK HASADINDA ÇALIŞACAK İŞÇİLERE ÖDENECEK ASGARİ ÜCRETLER

Toplantıda belirlenen 2013 yılı fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek asgari ücretleri ise, fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin ödeme yapılacak. Yemek bahçe sahibince karşılanırsa günlük net ücretin 35 TL, yemek işçilere ait olursa günlük net ücret 38 TL olacak. Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalışacak çuvalcıların ve aşçıların ücretleri, 10-15 arası işçi için aşçılara 50 TL, çuvalcılara 55 TL, 15 ve üzeri işçi için aşçılara 55 TL, çuvalcılara 60 TL, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretinin de 65 TL, katırcı ücretinin (katırı ile birlikte) 110 TL, kilo hesabı ile fındık toplayanların işçi ücretlerinin kilo başına 40 kuruş, patoz saat ücretinin 110 TL, işçi başı ücretlerinin de, 15 işçiye kadar günlük 65 TL, 15 işçiden fazlası için günlük 75 TL olarak belirlendi. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fındık İşçilerine Ödenecek Asgari Ücretler Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement