İrlanda Borç Anlaşmasını Tamamladı - Son Dakika
Ekonomi

İrlanda Borç Anlaşmasını Tamamladı

İrlanda Borç Anlaşmasını Tamamladı

İrlanda, Avrupa'da borç anlaşmasını tamamlayan ilk ülke oldu ancak mali zorluklar devam ediyor Yüksek bütçe açığı, yüksek kamu borcu ve işsizlik ülkenin önümüzdeki dönemde karşı karşıya olduğu en ciddi sorunlar arasında.

18.12.2013 11:21

GÖKHAN KURTARAN - İrlanda, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den oluşan Troyka tarafından hazırlanan borç anlaşmasını tamamlayan ilk ülke olurken, mevcut mali dengesizlikler ve yüksek enflasyon halen ciddiyetini korumaya devam ediyor.

İrlanda İstatistik Ofisi'nin verilerine göre ekonomik krizin etkisini göstermeye başladığı 2008 yılında yüzde 6,4 olan işsizlik seviyesi, 2009 yılında yüzde 12 seviyesine yükseldi. İrlanda hükümetinin hedefleri tutturmak ve mali dengesizlikleri azaltmak adına aldığı kemer sıkma önlemleri olumsuz etkisini en çok istihdam piyasasında gösterdi.

Ülkede 2010 yılında işssizlik oranı yüzde 13,8'e, 2011'de yüzde 14,6'ya, 2012'de ise yüzde 14,7'ye yükseldi. Resmi verilere göre, bu yılın Haziran ayında ise ülkede işssizlik oranı halen yüzde 13,5 ile kriz öncesi seviyenin oldukça üstünde. Gençler arasında ise işsizlik oranı çok daha yüksek. Bu yılın Ekim ayının sonunda genç issizlik oranı yüzde 26 seviyesini gördü.

-"Gerçek kahramanlar"-

İrlanda hükümeti 85 milyar avroluk AB kurtarma paketinin son dilimini geçen hafta cuma günü alarak kurtarma paketine veda etmesinin hemen ardından İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, İrlanda vatandaşlarını bu hikayenin "gerçek kahramanları" ilan etti. Fakat kendisi de İrlanda'nın daha gidilecek çok yolu olduğunu kabul ederek, koalisyon hükümetinin bir an önce işssizliği aşağı çekmesi gerektiğini vurguladı.

Eurostats verileri de Noonan'ı doğrular nitelikte. 2005 yılında İrlanda'nın kamu borçlarının toplamı gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) sadece yüzde 27'sini oluştururken, 2008'de bu oran yüzde 44,2'ye, 2009'da yüzde 64,4'e yükseldi. Troykaya uygun politikalar geliştirmek için kemer sıkma tedbirlerini kullanan İrlanda, son üç senede kamu borçlarını azaltmak konusunda da başarılı bir sınav veremedi. İrlanda'nın GSYH'na oranla kamu borcu 2010 yılında yüzde 91,2'ye, 2011'de 104,1'e, geçen sene ise 117,4'e yükseldi.

Gelecek dönemde önemli göstergelerinden birisi İrlanda hükümetinin Troyka paketini bitirmesine rağmen kemer sıkma politikalarına devam edip etmeyeceği, bunun sosyal yansımaları olacak. Yüksek bütçe açığı, yüksek kamu borcu ve yine yüksek seyreden genç işsizlik oranı ülkenin önümüzdeki dönemde karşı karşıya olduğu en ciddi sorunlar arasında yer alacak. Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı İrlanda'da, 2009 yılından bu yana ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İrlanda Borç Anlaşmasını Tamamladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement